Borba protiv piraterije počinje od web sitea

Na internetu se pojavila nova web stranica čiji pokretači tvrde da znaju sve što ste vi i vaši prijatelji skidali putem torrenta.

internet_pedofil

“I Know What You Download” prikuplja informacije s cijelog interneta kako bi saznala šta ljudi najviše skidaju s weba. Osim toga na jednostavan način omogućava prijateljima da objave informacije o tome šta skidaju s torrenta.
Ova alatka radi na način da pokupi IP adresu osobe koja posjeti stranicu. Na taj način prati torrente koji se skidaju putem te IP adrese. To znači da svako ko traži neki fajl za skidanje može biti identifikovan od strane druge osobe koja traži istu takvu datoteku.
Invazivni alat za praćenje ove strance će pronaći vašu IP adresu i po njoj će prikazati sve što je ikad skinuto s interneta pod tim kodom.
Osim toga ima i opciju koja omogućava svakome da vidi što skidaju njegovi prijatelji. Stranica to čini tako da korisnicima dopusti da pošalju link prijatelju. Taj link može izgledati vrlo nevino, poput Facebooka ili stranice nekog news portala. Kad prijatelj na nju klikne, alat će pokupiti njegovu IP adresu i pokazati što je osoba sve skinula.
Autori ove strance su ovo navodno pokrenuli kako bi pomogli izdavačima i policiji da zaštite autorska prava i pomognu u borbi protiv piraterije.