U Sloveniji penzije ne smiju biti manje od 500 eura a za one koji ne uživaju u tom iznosu vlada predlaže rad u McDonaldsu

Svjetski lanac brze hrane ,McDonald's u Sloveniji zapošljavati će u svojim lokalima i penzionere.

SJP_ECH_070415_01rubbish20954JPG

U Sloveniji svjetski lanac brze hrane ima 18 restorana s više od 800 zaposlenih, kojima će se od početka iduće godine po prvi put pridružiti i kolege – iz penzije.

Penzionerima će u ponudi biti jednostavniji i lakši poslovi i rad do 60 sati mjesečno, koliko maksimalno dozvoljava zakon.

Svaki peti ima tek 500 eura penzije

Penziju manju od 500 eura prema statističkim podacima u Sloveniji dobija oko 20 posto penzionera, pri čemu su bolje penzije onih koji su radni vijek završavali prije 20 ili više godina.

Nema pravog porodičnog ručka bez bake ili dede, kažu u centrali McDonaldsa u Ljubljani.

Centrala nudi penzionerima jednostavnije i lakše poslove kao što su brisanje stolova, odnošenje tacni pribora, ali i razgovor s gostima radi stvaranja domaće, porodične atmosfere.

U januaru će penzioneri početi da rade u tri McDonaldsova restorana.

Prema zakonu, penzioneri u Sloveniji legalno smiju povremeno da rade najviše 60 sati u mjesečno, bruto satnica koju im poslodavci plaćaju ne smije biti manja od 4,20 eura, a godišnji bruto dohodak koji povremenim radom ostvare, ne smije preći 6.300 eura.

Budući da su prema statistici penzioneri, uz nezaposlene, samohrane majke i djecu iz porodica s jednim zaposlenim roditeljem, jedna od ugroženijih grupa izloženih riziku siromaštva, vlada premijera Mire Cerara najavila da će donijeti zakon po kome penzija za puni radni staž ne smije biti manja od 500 eura.

Budući da su prema statistici penzioneri, uz nezaposlene, samohrane majke i decu iz porodica s jednim zaposlenim roditeljem, jedna od ugroženijih grupa izloženih riziku siromaštva, vlada premijera Mire Cerara najavila da će doneti zakon po kome penzija za puni radni staž ne sme biti manja od 500 evra.