Erdoganovi nestručni kadrovi nanose nemjerljivu štetu Turskoj

Tek što je počela 2017. godina, u Turskoj se dogodio još jedan veliki teroristički napad i sve je više onih koji se pitaju da li i koliko predsjednik Redžep Tajip Erdogan uopšte kontroliše situaciju u svojoj zemlji.

erdoğan-670-1

Tokom 2016. u Turskoj su se dogodila 44 teroristička napada s ljudskim žrtvama, a čak dvije trećine njih organizovane su nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča.

Velika represija

Upravo je neuspjeli vojni puč prošlog leta označio početak velike represije protiv zavjerenika i njihovih simpatizera. Erdogan je pokazao da vlada čeličnom pesnicom i uhapšeno je na desetine pripadnika vojske i policije pod optužbom da su dio zavjereničke grupe. Dok je Erdogan stezao pesnicu u borbi protiv pučista, džihadisti su intenzivirali napade. Terorizam je postao skoro svakodnevica. Samo u posljednje tri sedmice u Turskoj su izvedena četiri velika teroristička napada, u kojima je poginulo više od sto osoba.

Dok predsjednik Erdogan opsesivno lovi simpatizere Fetulaha Gulena, kurdski teroristi i džihadisti iz Islamska država gotovo neometano izvode terorističke napade.

Krvava 2016.
VELIKI NAPADI U TURSKOJ

17. februar – Eksplozija automobila u Ankari, 29 mrtvih i 60 ranjenih
13. mart – Eksplozija na autobuskoj stanici, 37 mrtvih i 125 ranjenih
12. maj – Eksplozija kamiona-bombe, 16 mrtvih i 23 ranjenih
28. jun – Napad na aerodromu u Istanbulu, 43 mrtvih, više od 200 ranjenih
10. decembar – Eksplozija kod stadiona Bešiktaša u Istanbulu, 44 mrtvih
19. decembar – U Ankari ubijen ruski ambasador Andrej Karlov

Upozorenje iz Rusije

Čistka u sigurnosnim službama na ključna mjesta očigledno je dovela ljude koji nisu dorasli zadatku – borbi protiv terorizma.

Koliko je ta pojava rasprostranjena, najbolje svjedoči vjest s kraja 2016. godine, kad je javnost bila šokirana viješću da je u Istanbulu uhapšen Senol Buran, šef kantine poznatog turskog opozicionog lista Džumhurijet, zbog „vrijeđanja šefa države“, nakon izjave da bi odbio da posluži čaj predsjedniku Erdoganu.