Ovo su mobiteli koje je najlakše popraviti

iFixit već 13 godina daje vjerodostojne tutorijale sa detaljnim opisima tehničkih uređaja na svojoj stranici.

5

Mnogima je zanimljivije da gledaju koliko je lako ili teško rastaviti pojedini uređaj, nego kakve su njegove tehničke performanse. iFixit za ovaj segment dijeli ocjene od 0 do 10.
Naravno da se ni iFixit nije domogao svakog smartfona koji je predstavljen u 2016. godini, ali one najpopularnije su imali prilike da rastave do posljednjeg dijela. Najbolje je prošao LG G5 s ocjenom 8/10, što može zahvaliti uklonjivoj bateriji i modularnim komponentama. Slede ga Google Pixel i Pixel XL s ocjenom 7/10 – iako je većina komponenti modularna, izuzetno je teško doći do njih bez da ekran pukne.
iPhone 7 i iPhone 7 Plus su također dobili ocjenu 7/10. Ekran i bateriju je relativno lako zamijeniti, ali da bi se uređaj u potpunosti rastavio potrebna su četiri različita odvijača i dosta spretnosti. iPhone SE je dobio ocjenu niže jer se kabal od Touch ID-a lako ošteti tokom rastavljanja komponenti.
Pokojni Samsung Galaxy Note 7 je dobio vrlo nisku ocjenu, 4/10. Budući da ga više nema u prodaji, to nije problem, ali zgodno je znati da je upravo bateriju zbog koje je otkazan najteže zameniti. Galaxy S7 i S7 Edge su prošli još gore s ocjenom 3/10 jer su, prema riječima iFixit-a, “sendvič od stakla i lijepka koji je izuzetno teško rastaviti”. Za kraj ćemo spomenuti Apple AirPods. Apple-ove bežične in-ear je jednostavno nemoguće rastaviti bez da se u potpunosti ne polome, a isto vrijedi i za postolje za punjenje. Dakle, ne mogu da se poprave i u slučaju kvara ćete uvijek dobiti nove, a za iFixit to znači ocjena 0/10.