Pronađena najstarija voda

Naučnici su pronašli najstariji uzorak vode ispod površine Zemlje star dvije milijarde godine što je nadmašilo dosadašnji rekord vode za čitavih 500 miliona godina.

Voda-BiH

Naučnici su već neko vrijeme sumnjali da voda postoji daleko ispod podzemnih voda koja je izolovana od onoga što je poznato kao gornja granica podzemne vode – nevidljiva i neotkrivena milijardu godina. Kako bi što više istražili ovakvu vodu, naučnici su sarađivali sa kompanijama rudnika.

Kako su rudari išli sve dublje i dublje, naučnici su dobivali pristup sve dubljem izvoru vode, piše Phys. Prije otkrića ovog najnovijeg rekorda, isti tim koji je radio u ovom rudniku je 2013. godine otkrio uzorak vode na približno 2.4 kilometra koja je stara 1.5 milijardu godina u rudniku Kid u Ontariju.

Novi rekord je uzorak pronađen na približno 3 kilometra dubine, a kako bi odredili starost uzorka, istraživači su analizirali rastvorene gasove. Naučnici su otkrili da dobiveni uzorci dolaze iz velikog izvora koji teče ispod zemlje nekoliko litara po minutu, a količine su veće nego što se predviđalo. Također su otkrili da sulfati u vodi proizlaze iz interakcije između vode i okolnih stijena više nego iz nekog drugog izvora što upućuje na to je voda sposobna za održivost života.

Do danas nije pronađen nijedan podzemni izvor vode koji zadržava život, ali ova otkrića tima sugerišu da je moguće. Ukoliko takav mikrobiološki život postoji negdje duboko ispod površine Zemlje, to predstavlja oblik života koji se razvija odvojeno od života na Zemlji.

Ostavite komentar