Facebook je “krivac” za naše očajno stanje

Rezultati istraživanja Univerziteta u Kopenhagenu objavljeni su u izvještaju koji sugeriše ljudima da ugase profile na društvenim mrežama, jer ih pauza od Facebooka može učiniti sretnijim i manje zavidnim.

fejs_1

Istraživači iz Danske otkrili su da Facebook ljude čini nesretnim i da ljude koji su zavidni čini depresivnim. Rezultati istraživanja su pokazali da su korisnici koji naprave sedmičnu pauzu od društvenih mreža mnogo zadovoljniji svojim životom.
Univerzitet u Kopenhagenu sproveo je istraživanje nad 1.095 osoba koje svakodnevno koriste Facebook. Polovina ispitanika nije imala pristup Facebooku sedam dana, a polovina ga je posjećivala kao i prije eksperimenta.
“Ljudi dnevno provode sate i sate na Facebooku. Činjenica je da smo povezaniji nego ikad prije, ali da li je to dobro za nas?”, napisao je autor studije Morten Tromholt.
udeći prema novoj studiji odgovor je “ne”. Činjenica je da nas Facebook bombarduje vijestima drugih ljudi, a te informacije mogu učiniti da se osjetimo više tužnima, jer nas uspoređivanje sa drugima čini nezadovoljnima.
Naime, korisnici koji nisu koristili Facebook sedam dana rekli su da su se osjećali bolje. Dodali su da im je lakše da se koncentrišu na druge stvari i da su više razgovarali sa osobama iz okruženja. Više od polovine njih je priznalo da nisu pod stresom.

Korisnici društvenih mreža, posebno Fejsbuka i Instagrama, žele da se prikažu u što boljem svetlu, zbog čega drugi korisnici stvaraju pogrešnu sliku, jer vide samo jednu stranu njihovog života.
Danski institut želi da napravi i dugotrajnije istraživanje, ali nisu sigurni koliko bi volontera pristalo na godinu dana bez Facebooka.

Ostavite komentar