Lavrov u Beogradu : Pronađimo balans u našim interesima

 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je danas boravio u Beogradu je poslao je dvije jasne poruke – da se Rusija ne mješa u unutrašnja pitanja i da je spremna “na balans u interesima”.

sergei-lavrov65h6

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je tokom razgovora sa ruskim ministrom uglavnom govorio o ekonomskim pitanjima, dok je fokus Lavrova bio više politički.

“Rusija se neće miješati u unutrašnja pitanja Srbije. Uvijek smo spremni da nađemo balans u našim interesima”, istakao je ruski diplomata.

Lavrov-7567-600x401

“Interes” je bili ključna riječ i kada je Lavrov razgovarao sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji mu je uručio i Orden srpske zastave prvog stepena.

“Orden predstavlja svjedočanstvo i potvrdu da naši srpski prijatelji daju veliku pažnju spoljnopolitičkom aspektu našeg strateškog partnerstva. Vidimo kako interesi Srbije i Rusije samo dobivaju kada mi zajednički nastupamo u međunarodnoj areni”, izjavio je Lavrov.

I Nikoliću je rečeno da se u Moskvi visoko cijeni njegov lični doprinos razvijanju prijateljstkih odnosa dvije zemlje.

Ista poruka je sačekala i šefa diplomatije Srbije Ivicu Dačića, kome je Lavrov u, kako na fotografijama djeluje, srdačnom susretu rekao da se “osjeća kao kod kuće i među prijateljima”.

Posjeta visokog ruskog zvaničnika prethodi odlasku premijera Srbije u Brisel, gdje će se sastati sa visokim zvaničnicima “drugog pola” – Evropske unije.

Kako je prokomentarisao Aleksandar Vulin, to je dokaz da je Srbija “možda jedina zemlja koja se izborila za to da može istog dana da se vidi i sa Lavrovim i sa Federikom Mogerini”.

Istovremeno, vrijedi podsetiti i na još jedan detalj – ruski list Komersant navodi da je cilj posjete Lavrova Beogradu da se vidi “u kom stepenu je Beograd spreman da se u spoljnoj politici orijentiše na Moskvu”.

x
Takođe, Lavrov je prenio pozdrave Vučiću od predsjednika i premijera Rusije Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva, navodeći da oni “cijene lične napore premijera za saradnju sa Rusijom”.

Ostavite komentar