Pripravna vojska : Misteriozni zvuk uznemirava stanovnike Kanade

Kanadska vojska mjesecima istražuje čudne zvukove koji dopiru sa dna okena na Arktiku, a teorija zavera je, u međuvremenu, sve više.

canada_27108600

Stanovnici naselja Iglolik na Arktiku cijelog ljeta čuli su buku, ali nisu uspeli da pronađu izvor zvuka. Zvuk je opisan kao “bip” i “ping” ili običan šum, pa je vojni avion poslat da izvrši senzorske pretrage. Ni pretraga sonarom nije pronašla ništa neobično.

Lokalno stanovništvo tokom toplijih mjeseci lovi morske sisare koji žive u toj oblasti, a ljudi vjeruju da misteriozni zvuk tjera životinje. Posjetioci ovog područja također su prijavili zvuk, a izgleda da se on može čuti u blizini površine mora, kao i kroz trup brodova.

Postoji nekoliko teorija o porijeklu samog zvuka. Prema jednoj, kriva je rudarska kompanija koja, navodno, previše koristi sonar u potrazi za gasom i naftom. Međutim, kompanija tvrdi da trenutno ne koriste nikakvu podvodnu opremu.

Druga teorija je da “Grinpis” namjerno sonarom plaši životinje, kako ih lokalno stanovništvo ne bi lovilo. Portparol “Grinpisa” demantovao je ove optužbe, navodeći da oni poštuju pravo naroda Inuita da love na tom području.

Kanadsko Ministarstvo odbrane nije isključilo mogućnost da bi podmornice mogle biti izvor zvuka, ali to je malo vjerovatno. Iglolik se nalazi u blizini vojne baze, pa se teorije zavjere najviše odnose na vojsku.

Ovo nije prvi čudan zvuk koji je kanadska vlada morala da istraži. Godinama se traga za poreklom “Vindzorskog šuma”, koji muči stanovnike Vindzora u Ontariju. Do danas nije rješena misterija njegovog porekla.

Ostavite komentar