U supermarketima nema više plaćanja na kasi

Američka kompanija za prodaju putem interneta “Amazon” predstavila je danas novi koncept samousluga u kojima kupci, zahvaljujući tehnologiji vještačke inteligencije, uzimaju robu i odlaze, ne plaćajući na kasi.

SAS_Supermarket_-_interior-_4

“Amazon” je na svom sajtu saopštio da je testirao novi supermarket u Sijetlu, u čijoj su ponudi osnovni prehrambeni proizvodi  –  hljeb, mlijeko, sir, čokolada, kao i jela “za ponijeti”.
Taj prodajni objekat za sada je dostupan samo zaposlenima u to kompaniji, a za ostale potrošače biće otvoren “početkom 2017. godine”, navodi se na sajtu “Amazona”.
Konceptom “Amazon Go” klijentima će biti omogućeno da kupuju bez “čekanja u redu na kasi”, zahvaljujući aplikaciji za mobilne telefone.
Zahvaljujući toj aplikaciji, kupac samo “puni korpu” kao u bilo kojoj drugoj prodavnici, a zatim odlazi bez prolaska pored kase. “Ta tehnologija automatski detektuje kada su proizvodi uzeti sa rafa i prati njihov put u virtuelnoj korpi. Kada završite sa kupovinom, možete jednostavno napustiti samouslugu, a kompanija će vam kasnije poslati račun”, stoji u saopštenju “Amazona”.
Kompanija navodi da je takvu kupovinu “omogućila ista tehnologija koja se koristi za automobile bez vozača”, odnosno vještačka inteligencija pomoću koje računar “može da vidi i uči”. To nije prvi put da američki gigant online trgovine otvara “fizički” prodajni objekat, pošto je prošle godine, takodjer u Sijetlu, otvorio biblioteku, a ima i nekoliko objekata u drugim američkim gradovima.
Ako se testiranje samousluge u Sijetlu pokaže uspješnim, to će izvršiti pritisak na kompanije koje robu prodaju na uobičajeni način, poput američkog trgovačkog džina “Volmarta”, još popularneg među građanima, uglavnom radi kupovine prehrambenih i proizvoda za domaćinstvo.

x

Ostavite komentar