One koji žele u vojsku vlasti će plaćati 7.800 eura

Slovencima koji se odluče na potpisivanje desetogodišnjeg ugovora s ministarstvom obrane nude jednokratnu nagradu u visini od pet mjesečnih bruto plata – 7.800 eura.

vojska

Slovenija se na ovakav potez odlučila kako bi povećala zanimanje za vojničke pozive.
Slovenačka vojska trenutno u svom sastavu ima 6.955 pripadnika i pripadnica, što je 299 manje od predviđenog plana, zbog čega je pozvala nove kandidate da se prijave za vojsku, a razlog za manje zanimanje za vojnički poziv su dosta manje plate nego u drugim zanimanjima.
“Otvaramo vrata upravo za mlade ljude koji mogu da se zaposle u vojsci i tako odluče gdje će ubuduće ostvariti svoje ambicije”, navelo je u pozivu potencijalnim vojnicima slovensko ministarstvo obrane.
Kako bi se osigurao veći priliv kandidata, ove godine je starosna granica za osobe koje se mogu prijaviti za profesionalni sastav podignut sa 25 na 27 godina, a ugovori se mogu sklopiti na pet i na deset godina službe u vojsci.
Manji priliv u slovenačku vojsku, koja je pred ulazak zemlje u NATO savez profesionalizovana jer je ukinut obvezani vojni rok, obično se pripisuje znatnom smanjenju vojnog budžeta koji je nešto manji od 1 posto, što je ispod NATO-ovog standarda. Zbog toga su i plate profesionalnih vojnika relativno niske. Prema podacima objavljenim uz poziv mladima da se prijave na konkurs, vojnik sa srednjom školskom spremom može da zaradi 665 eura neto mjesečno, podoficir 755 eura, a poručnik 900 eura, prema zakonu o platama državnih službenika, ali im se na platu isplaćuju i posebni dodaci, u zavisnosti od poslova i dužnosti.
S druge strane, posebne platne dodatke dobivaju ako se pošalju u mirovne misije u inostranstvo, ali za razliku od drugih zaposlenih u javnom sektoru nemaju pravo na štrajk, kakav na primjer imaju zaposleni u obrazovanju, zdravstvu pa i u policiji.

Ostavite komentar