Naučnici upozoravaju skeptici sumnjaju ali NASA potvrđuje da led nestaje

Nova NASA animacija koja prikazuje kretanje arktičkog leda u istoimenom okeanu otkriva prave razmjere globalog zagrijevanja.
MF2pP3VTGVj8hCp8pAe4rr4X

Odavno je poznato da se arktički led na Sjevernom polu topi i nestaje, ali je većina stanovnika planete ostala uskraćena za pravu sliku, odnosno vizualizaciju problema.

Nova animacija nastala na osnovu podataka NASA satelita koji posmatraju Arktički okean već 30 godina otkriva zastrašujuću sliku koja vlada na najsjevernijem predjelu Zemlje.

“Ono što sa sigurnošću vidimo jeste da stari arktički led nestaje. Tokom ljeta se mladi led topi, ali stari bi po pravilu ostajao, jer je riječ o debljim slojevima. Ipak, stari led sada postaje sve slabiji, lomi se i postaje tanji”, ističe Volt Majer iz NASA.

NASA studio je na osnovu satelitskih podataka kreirao video-snimak koji prikazuje stanje Arktika od 1984. godine do danas. Prije 32 godine na Arktiku je postojao sloj leda površine 1,8 miliona kvadratnih kilometara, a danas ta površina ne iznosi više od 110.000 kvadratnih kilometara.

Vizualizacije prikazuju i promjenu arktičkog leda kroz sezone, gdje bela boja predstavlja stari led, dok tamna površina prikazuje mladi led koji nastaje i nestaje u zavisnosti od godišnjeg doba.

 

Ostavite komentar