Budite oprezni kada koristite WhatsApp

Ako WhatsApp slovi kao sigurna aplikacija kada je u pitanju razmjena informacija između dvoje ljudi, eksperti za sigurnost ističu kako ipak treba pripaziti na neke stvari.

whatsapp

Naime, kada instalirate WhatsApp primiti ćete obavještenje da li želite da radite backup vaših razgovora na dnevnoj, sedmičnoj, mjesečnoj bazi ili nikada. Iz kompanije tvrde kako vaši razgovori mogu jedino biti vidljivi između onog ko šalje i onog ko prima, te kako niti oni sami nemaju uvid u poruke i sadržaj koji se šalje.

S druge strane, iz Electronic Frontier Foundationa kažu kako bi ipak trebalo da budete oprezniji sa sadržajem, pogotovo kada radite backup ili koristite WhatsApp preko web aplikacije.

“Iako su poruke i medijski sadržaj između korisnika kriptovani, WhatsApp ne kriptuje online backup vaših razgovora”, ističu iz EFF-a. Tačnije, to bi značilo da sve vaše poruke, fotografije, video snimci i ostali sadržaji mogu biti uskladišteni na cloud bez ikakve zaštite.

Sajberkriminalcima je potencijalno omogućeno da dođu do vaših podataka preko backup datoteka i čitaju šta god žele.

Korisnicima se preporučuje da ne rade backup podataka na cloud, a to isto važi i za vaše sagovornike. Takođe, EFF kaže da bi daleko sigurnije bilo da se napravi desktop aplikacija.