Oficijelno dostupan virus za špijuniranje online komunikacija

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo je federalnoj policiji upotrebu specijalno dizajniranog virusa za hakovanje kompjutera i smartfona.

sajber-kriminal-haker-hakeri-foto-shutterstock-1458862773-871761

Posebno dizajnirani “trojanac” omogućava potencijalno neograničenu prismotru, a može se praktično implementirati za manje od sedmicu dana. Malver funkcioniše na sličan način kao i virusi kakvim se služe hakeri. Njim se preko aplikacija za komunikaciju kao što su WhatsApp, Viber, Skype i slične, može infiltrirati svaki kompjuter i/ili telefon.

“Trojanac” otvara takozvana “zadnja vrata” i dozvoljava operateru ne samo da kopira informacije sa hard drajva, već i da izvadi šifre, potencijalne bankovne račune, ali i prisluškuje razgovore.

whatsapp-fotoprofimedia-1453128330-826517

Jedino što se postavlja kao prepreka legalnosti ovog virusa jeste zakon njemačog Ustavnog suda koji je 2008. godine zabranio upotrebu programa za prismotru, osim u slučaju kada je to baš neophodno, odnosno kad je ugrožena sigurnost države.

Zaključak koje se nameće jeste da je samo pitanje vremena kada će naša “oneline” i tehnološka sloboda biti ugrožena, te da je potrebno unaprijediti postojeće komunikacione aplikacije ili im u najmanju ruku naći alternativu.

Ostavite komentar