Pitamo žene : Da li zaista želite biti samo domaćice ?!

Savremena žena danas ima puno životnih uloga, pa rastrzane između kuće i posla, čini se da bi mnoge danas bez razmišljanja dale otkaz, kada bi partner mogao da im obezbijedi pristojan život.

domacica-foto-profimedija-1434880077-684021

Pitanje da li je savremenim ženama postalo prihvatljivo da budu domaćice čini se kao da ima već unaprijed spreman odgovor. Sve je češće da zaposlene žene ne mogu da izdrže teret obaveza i imaju osjećaj da im emancipacija nije donijela ništa dobro.

Psihoterapeuti, kažu kako, nažalost, emancipacija u današnjem obliku, ženama nije donijela ono za šta su se borile. Ima malo dobrih stvari, a natovarena im je tiranija moranja, da moraju da budu savršeni radnici, majke, žene, ljubavnice, što je ponekad preveliki stres.

Ispada da danas mnoge zaposlene žene zavide domaćicama, a više od polovine Amerikanki starijih od 18 godina radije bi da ostane kod kuće nego da ide na posao.

“Možda kada bi postojala emancipacija na emancipaciju, da zadrže potrebu za kulturom, potrebu da budu sređene, obrazovane, da imaju sva ljudska prava, ne bih imao protiv da budu samo domaćice, ali forma starinskih domaćica ne bi bila dobra“, zaključuju psihoterapeuti.

“Ukoliko je biti domaćica samo forma i nečija druga odluka mislim da je loše, međutim ukoliko neko to suštinski želi mislim da je uredu”, zaključuju stručnjaci.

S druge strane prevelika očekivanja od žena mogu da utiču na njihovo zdravlje, pa žene znaju da posežu za medikamentima kojima pokušavaju da smanje stres.

 

Ostavite komentar