Radnici u maloprodaji rade najteži posao

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 1.600 Amerikanaca koji su procjenjivali kakav uticaj odabrana karijera ima na njihovo zdravlje.

84634498b8c44cddab1ec7af663d9f2a

Samo 16 posto ispitanika je reklo da njihova karijera negativno utiče na zdravlje i da je ovaj procenat mnogo veći za određene djelatnosti.

Prema tim podacima, najštetnijim karijerama izloženi su: radnici u maloprodaji – 26 posto, građevina i spoljašnji radovi – 23 posto, radnici u proizvodnji – 21 posto, medicinski radnici – 19 posto.

Najveće poteškoće u radu su imale osobe koje su brinule o hemikalijama i zagađenjima, kao i o nečistom zraku i povredama na radu.  Među radnicima koji su većinu svog vremena provodili sljedeći, 24 posto njih je izrazilo zabrinutost u vezi sa zdravstvenim posljedicama koje mogu nastati zbog toga. Stručnjaci preporučuju olakšavanje stresnih okolnosti na poslu uzimanjem odmora i pauza.

Oni naglašavaju da radnici na minimalcu nemaju uvijek plaćene odmore i nisu u mogućnosti da uzimaju česte pauze, te im preporučuju zdravu ishranu i vježbanje kao način za olakšavanje stresa.

Ostavite komentar