Zbog terorizma IT kompanije na sudu

Kompanije Google, Facebook i Twitter tužio je Rejnaldo Gonzales, čovijek čija je kćerka Naomi jedna od 130 nastradalih u Parizu u novembru prošle godine u terorističkim napadima. Gonzales je optužio ove kompanije da su obezbijedile „neophodan materijal“ teroristima

„Godinama ove kompanije omogućavaju terorističkoj grupi ISIS da koristi njihove društvene mreže kao alat za širenje ekstremističke propagande, prikupljanje novčanih sredstava i pridobivanje novih članova,“ pisalo je u tužbi.

„Materijalna podrška je bila ključna u razvoju ISIS-a, što je ovoj terorističkog grupi omogućilo da izvrši veliki broj terorističkih napada, uključujući i napad kada je Naomi Gonazales nastradala,“ piše u sudskim papirima.

Gonzales smatra da bez Twitter-a, Facebook-a i YouTube-a ISIS ne bi mogao toliko da napreduje. Njihovo jačanje nikada ne bi bilo moguće.

Međutim, ove IT firme se bore protiv ekstremističkog sadržaja koji se dijeli online. Od sredine 2015. godine, Twitter je uklonio oko 120 hiljada naloga koji promovišu terorističke akcije.

Američki zakon oslobađa internet kompanije od odgovornosti za sadržaj koji se postavlja na njihovim sajtovima.

Iz Twitter-a su rekli da njihovi timovi širom svijeta aktivno ispituju kršenje pravila ove kompanije, kao i da sarađuju sa vlastima kada je to neophodno.

Iz Facebook-a kažu da kada naiđu na dokaz o potencijalnom nanošenju štete ili o terorističkom napadu, o tome obavještavaju vlasti.

Google ima jasnu politiku kada su teroristi u pitanju. Ništa u vezi sa njima ne može proći neprimjećeno. Video snimci i drugi sadržaj koji ima veze sa terorizmom se u vrlo kratkom roku uklanja sa sajtova, prenosi International Business Times.

Ostavite komentar