Zar je tako teško reći ne sviđa mi se i zamjeriti se kako treba ?!

Piše : Tarik Kapetanović 

Nakon mnogo rasprava i godina diskutovanja Facebookov radni tim je odlučio da uvede opciju“NE SVIĐA MI SE“ , ono što je evidentno kroz priču o toj opciji jeste da smo u toku večernjih sati mogli da primijetimo koliko se u suštini ta opcija dopada ljudima te da su svi oni koji borave i žive na Facebooku a takvih je u BiH nemali broj podijelili informaciju da se uvodi opcija „ne sviđa mi se“

Nedugo nakon objave ove informacije stigla je i informacija koja će ublažiti određene stvari pa se kao umjesto „ne sviđa mi se“ uvodi opcija koja će pokazati iskrene emocije, ali šta je više emotivno od toga da kažemo da nam se nešto ne dopada, ja barem u tome ne vidim problem.

Ipak iz Facebooka tvrde da opcija „ne sviđa mi se“ neće biti uvedena tako brzo jer po njhovom promišljanju oni tvrde da ta opcija i nije baš prigodna za sve situacije i objave, ali na njihovu sreću ili žalost oni ne žive na Balkanu.

Dobro, moramo se pomiriti sa nekim stvarima i činjenica, ma koliko nam se dopadala opcija „ne dopada mi se“ na Facebooku oni je još uvijek neće uvesti jer kako sami tvrde ne žele od Facebooka napraviti forum, iako je ako pogledamo neke značajne Facebook stranice u BiH i regiji naš mentalitet od Facebooka napravio baš to – forum i arenu za komunikaciju kojoj je opcija „ne sviđa mi se neophodna“ .

Ukoliko Facebook nije neka vrsta foruma, a on to neizbježno jeste jer i na forumima možemo odgovoriti na komentare samo sa mogućnošću oznake za „ne sviđa mi se“. S druge strane na Facebooku bar za sad možemo samo ukloniti neželjeni komentar, što nije dobra opcija ili odgovoriti na negativni komentar što nam često uzima mnogo vremena posebno kada rasprava dobije primjesu balkanske vatrenosti i temperamenta.

Zbog toga opet ponavljam da bi opcija „ne sviđa mi se“ za korisnike Facebooka na Balkanu bila zaista dobra te predlažem da je uvedu za nas barem u testnom periodu, ne sumnjam da će se iznenaditi pozitivnom interakcijom u smislu klikanja i interakcije.

#AskMark: Are there plans for more options than just a “Like” button? from Facebook on Vimeo.

Opcija „ne sviđa mi se“ bi itekako uticala i na govor mržnje koji nama u ovom regionu predstavlja veliki problem na internetu, a na sve to bar za sada možemo reagovati samo pozitivno ili se upuštati u raspravu što naravno doprinosi govoru mržnje mnogo više kad se piše nego da se samo pritisne „ne sviđa mi se“.

Međutim da bi nam bilo do kraja jasno zašto Facebook tako stidljivo skriva opciju „ne sviđa mi se“ moramo se vratiti u prošlost kada je Faceboom bio zapravo servis za izbor najljepšeg studenta i studentice i uvođenje promjene u obliku dugmeta „ne sviđa mi se“ bi moglo dovesti do mini ratova kada bi kojim slučajem opcijom „ne sviđa mi se“ označili sliku bebe naše kolegice iz osnovne škole.

Bez obzira što Facebook ni nama vatrenim djevojkama i momcima s Balkana ne dozvoljava da svoje emocije i stavove jasno iskažemo, mi imamo cijeli set skraćenica za psovke i uvrede o kojima Facebook tim može samo sanjati ali o tome nekom drugom prilikom u periodu kada ćemo biti mnogo lošijeg raspoloženja.

Ostavite komentar