Ruski rulet na ulicama naselja Breka

Otvoreno pismo načelniku Općine Centar Dževadu Bećireviću :

Piše : Tarik Kapetanović  (stanovnik naselja Breka)

Poštovani načelniče Bečirević,

Priča o neobično inteligentnim psima koje možete pronaći i vidjeti kako se izležavaju  i zijevaju na oktobarskom suncu nije tako osunčana i sjajna kada padne noć. Naime, stanovnici naselja Breka a posebno ugroženi stanovnici ulica Hamze Orlovića i Hasana Sušića zaista trebaju pomoć. Naime naselje Breka, nekada sunčano naselje sa parkovima, igralištima i čistim ulicama danas izgleda kao zona sumraka.

Često nedostaje vode, ulične rasvjete a napušteni poslovni prostori su nerijetko mjesta za okupljanje sumnjivih likova i pasa koji zaštitu od vanjskog svijeta pronađu baš tu. Nije slučajno da se sve češće dešava drumsko razbojništvo a krađe i obijanja stanova su samo dio folklora.

Nije sve tako crno, naselje Breka je nedavno dobila i novo igralište za djecu, sportski tereni su obnovljeni i uz malo lokalnog truda i inicijative i više planiranih sadržaja te aktivnosti u suradnji sa općinom ovo naselje bi moglo disati punim plućima. Kako bi to ostvarili trebamo komunicirati dvosmjerno.

Zbog toga vas želim informirati, uvaženi načelniče Bečirević, da se građanke i građani naselja Breka suočavaju sa problemom pasa lutalica koji nikako nije zanemariv. Lokalni psi koje možete vidjeti na fotografijama ali i njihovo potomstvo su postali sinonimi za snalažljivost.

Ovi psi ne reaguju na glasne povike, na udaranje dlanovima na zamahivanjem torbom ili ruksakom a navikli su se i na elektronske tjeralice pasa koje moji komšije nose kao dio obaveznog outfita za svaki dan.

Psi lutalice na Breci su postali kraljevi ulica, pa je jako teško posjetiti lokalnu prodavaonicu ili izaći sa djecom na ulicu ili na novo igralište koje smo nedavno dobili. Djeca i žene su u konstantnom strahu a muškarci ne biraju sredstva tjeranja, tako da se ponekad desi da se koriste pirotehnička sredstva ili kamenje kako bi se čopor udaljio od ljudi, što je svakako nehumano i osuđujuće kada su životinje u pitanju.

Nesumnjivo je da ovi psi komuniciraju na specifičan način jer lavežom dozivaju članove čopora koji se nalaze skriveni u prolazima ili grmlju ako je njihova teritorija „ugrožena“.  Tako se građani za čas nađu okruženi čoporom a to, morate priznati nije ugodno.

Psi su sjajni psiholozi a čopor pasa u naselju Breka tačno zna kada i kako prestrašiti ljude koji su u pogrešno vrijeme na njihovom teritoriju. Ne osuđujem pse, ali naše naselje je i naš teritorij a mladi ljudi izlaze i vraćaju se u kasnim noćnim satima a tada je  povratak kući zaista ruski rulet.

Ugrožena su i djeca i penzioneri koji su savršen plijen za igru i zastrašivanje, djeca će na lavež ispustiti hranu iz ruku a spori hod penzionerki i penzionera kao i ceker napunjen u lokalnom dućanu nisu loše meta.  Međutim, psi nisu krivi, oni to rade na najbolji način ali su odabrali pogrešnu lokaciju.

Moram vas informisati da se broj pasa lutalica u našem naselju dramatično povećava posebno u noćnim satima, kada se matičnom čoporu priključuju čopori iz susjednih naselja pa je broj pasa nerijetko i veći od 40 a intenzitet laveža nesnosan.  Komšije nerijetko viđaju i kombi vozila koja dovoze pse s drugih lokacija iz grada ili države te ih ostavljaju baš na Breci.

Koliko god ova priča bila simpatična, gospodari naselja Breka jesu sve češće baš psi, koji ukoliko se nastavi ovaj trend konstantnog rasta njihovog broja kako sa novim štencima tako i sa uvezenim psima neće baš imati sreće sa uličnim životom.

Uskoro nam dolazi i zima, a s njom i snijeg i gladno doba za ulične pse. Njihovo ponašanje u tom periodu se drastično mijenja jer se teže pronalazi hrana. Prije nego se suočimo sa tim problemom građani naselja Breka a posebno ulica Hamze Orlovića i Hasana Sušića mole za institucionalnu pomoć i zakonsko rješenje problema. Ukoliko rješenje problema podrazumijeva i pomoć Općini i općinskim organima u bilo kojem smislu, nesumnjivo vam stojimo na raspolaganju, no mi problem želimo zakonski provesti do kraja.

Bojim se da će u suprotnom neko stradati, neovisno radi li se o psima ili ljudima. Osobno, to ne želim a moj stav dijeli i komšiluk u kojem živim. Ne želim da se o psima pričaju zastrašujuće priče niti da agresivnost i drugo lice života na ulici pretvori najbolje čovjekove prijatelje u njegove najgore neprijatelje.

Hvala vam na razumijevanju i očekujem vaš kontakt

S poštovanjem,

Tarik Kapetanović

(kapetanovic.tarik@gmail.com)

 

 

2 0 komentara

  1. weirdAlJankovhich 9 Oktobra, 2013
  2. gbbbg 10 Oktobra, 2013

Ostavite komentar