Petabajt kao mjera veličine

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

Danas je u Sarajevu održan prvi Social Media Day ili dan društvenih medija u slobodnom prevodu. Organizirali su ga aktivistii ljubitelji društvenih medija. Naravno, takvo dešavanje nisam smio ni mogao propustiti pa sam tame uz rame sa dragim prijateljicama poput Elvire Jahić, Zoje Bajbutović Brickley i prijateljima poput Pere Cigelja učestvovao i proveo nedjelju u finom digitalnom okruženju.

Posebna je čast biti na social media day u Sarajevu, datumu koji se organizira svakog 30. juna u godini te se tako promovira digitalna revolucija koja se trenutno dešava pred našim očima. Posebnu zahvalnost dugujem organizatorima koji su omogućili polusatno predstavljanje ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Damira Marjanovića s kojim sam predstavio projekt digitalnog komuniciranja u sektoru preduzetništva i uprave.

Uz pomoć prof dr. Damira Marjanovića sam predstavio nove načine komuniciranja unutar uprave na kojim intenzivno radim u proteklih pola godina te kanal komunikacije ministra s građanima Kantona Sarajevo.

Posebno interesantan panel je pratio temu #jmbg i političkog novinara Mladena Marića koji uvijek ima reći nešto novo i zanimljivo na temu o kojoj se govorilo. Pokušali smo dati odgovore na pitanja građanskih protesta, digitalnog špijuniranja, uloge novih medija i novih tehnika komuniciranja.

Šta raditi u novom dobu s digitalnim medijima, čiji su oni instrument kako ispravno komunicirati i koristiti digitalne alate, bila su samo neka od pitanja.

Odgovor je bio vrlo jasan, ne šaljite poruke niti mailove, nemojte koristiti internet bacite sim karticu i bit ćete sigurni. Još lakše bi bilo da se nekako teleportujete u prošlost, barem nekih 50 godina unazad i sigurnost vam je zagarantovana.

Međutim kako to nije moguće a već koristite društvene mreže morate znati kako i na koji način ispravno komunicirati. Tajne služe postoje i oni rade svoj posao baš kao i nacionalna bezbjedonosna agencija koja uvijek želi saznati ono što neki žele da sakriju.

Pitanje koje se samo po sebi nameće je da li zbog toga treba biti paranoičan? Naravno da ne jer profesionalni korisnici interneta nisu bezbjednosno interesantni i zbog toga se ne moraju odreći korištenja digitalnih medija kao osnovnog alata komuniciranja.

Ako ima istine u tome da je izmišljen i mega kompjuter koji prati sve lokacije, razgovore pa čak i parking mjesta, onda se nema svrhe skrivati. U tome postoji samo jedan mali problem, informacija košta, košta i proces dolaska do informacije ali je informacija često sirova i neobrađena a samo je jedan njen dio bitan i zlata vrijedan.

Opisa radi, isti proces prolaze novinari kada pišu priču pa od sirovog materijala prave tekst. Samo što je ovdje sirovog materijala mnogo više. Primjera radi, samo u 2012 godini internet promet na globalnom nivou u 2012. Je dostigao promet od 5.173 petabajta, da dobro ste čuli petabajti su u pitanju.  Ukoliko vam je potreban dodatni opis, radi se o jednom video snimku koji ukoliko bi se gledao, treba izdvojiti 178 milenijuma što je prilično dugo za jedan ljudski vijek.

Cifre izgledaju maestralno ali se njih nikako ne smijemo bojati. Trebao naučiti koristiti društvene mreže, znati komunicirati ispravno i od svega napraviti lijepu priču koja će koristiti nama i ljudima s kojima komuniciramo. Tehnologija nije povod ni razlog za strah, tehnologija kao i digitalni alati su samo sredstvo koje ljudima omogućava lakšu i bržu komunikaciju. Zbog toga je Social Media Day u Sarajevu bio odlično mjesto da se naučite digitalno komunicirati te mjesto gdje svi bez straha čvrsto drže gadgete u ruci.

Hvala Vam social media day tim 

Ostavite komentar