Misteriozno svjetlo na Brdu ukazanja u Međugorju

Slučajno razgovarao : Tarik Kapetanović

Teško je početi govoriti i pisati o stvarima i dešavanjima koje racionalno niti možemo niti znamo shvatiti. Ipak, meni je pripala ta čast da napravim mali presjek priče koja se dogodila u Bosni i Hercegovini u gradu Međugorju u petak 24. maja 2013. godine u 21:18:51h a završila u 21:21:30h.

Vjerovatno se pitate zbog čega govorim o samo dvije minute tog dana, e pa razloga ima i to mnogo. Pod kraj petka 24. maja 2013. moji prijatelji – Mario Gerussi i Nadir Čukurija su boravili u Međugorju gradiću sa puno hotela i smještajnih kapaciteta. Kako se firma Innovattivo za koju obojica rade bavi fotografiranjem,  oni su kako i sami kažu birali lokaciju za snimanje hotela za nekog od njihovih klijenata.

Međutim niko nije očekivao da će se u Međugorju baš tog dana u 21:18:51h kako je zabilježila kamera desiti nešto potpuno čudesno. Na mjestu koje vjernici i posjetioci grada Međugorja poznaju kao Brdo ukazanja Majke Božje – Gospe Marije pojavilo se misteriozno i neobjašnjivo svjetlo. Na sreću, radni tim Innovativa je spremao tehniku za fotografisanje hotela ali je sudbina htjela da fotografišu čudan fenomen koji je trajao čak dvije minute.

„Iznenada se na mjestu ukazanja Majke Božje – Gospe Marije ukazalo jako svjetlo koje je doslovno lebdilo iznad mjesta ukazanja jedno vrijeme, potom se počelo kretati i izdizati prema nebu, nakon čega zaustavilo i nestalo iza Brda ukazanja“, rekao mi je zaprepaštenim glasom Mario Gerrusi i sam začuđen onim što je vidio.

Kako sam skeptik koji želi sve provjeriti upitao sam za par tehničkih detalja, prvo pitanje je bilo da li je bilo prašine u objektivima ili na njima, naredno, jesu li slučajno pomjerali aparat te postoji li mogućnost da je neko namjerno upriličio nešto slično?

„Mi smo bili na krovu s postavljenim aparatom usmjerenim ka hotelu kojeg smo snimali, svjetlo se pojavilo samo od sebe, znali smo da taj čudesni fenomen moramo fotografisati što smo i učinili. Sve je trajalo samo dvije minute i sasvim odgovorno tvrdim da je fotografska oprema bila u savršenom stanju te da nismo učinili ništa da isceniramo ovaj spektakularni događaj!“ , u telefonsku slušalicu mi je ponavljao Gerussi.

Zatražio sam da mi pošalje fotografije koje Vam prezentiram uz ovaj tekst. Naravno, ono što sam vidio me ostavilo bez daha i zaista moram reći da se slične stvari ne događaju često a posebno ne bilježe kamerom.  Moji prijatelji su zasigurno bili sretnici koji su imali takvo iskustvo koje putem  bloga žele podijeliti s Vama.

„Posebno smo radosni što nismo bili sami, misterioznu svjetlost su primijetili i mnogi građani Međugorja koji su nijemo i s puno poštovanja promatrali kretanje svijetla. Odgovorno tvrdim da nisam mogao učiniti ništa što bi u momentu kreiralo bilo kakvu lažnu sliku. Fotografije visoke rezolucije posjedujem te ću iste rado ustupiti na bilo kakvu vrstu analize. Ono što trebate je da kontaktirate Innovattivo. Naš tim će biti sretan ukoliko se stručnjaci utvrde porijeklo misteriozne svjetlosti kako bi se došlo do znanstveno potkrijepljenih rezultata koji bi svim posjetiocima Međugorja ukazali na specifičnosti ovog grada o kojem se toliko govori. Zaista ovdje postoji „nešto“ što je neobjašnjivo ljudima.“, rekao mi je Nadir Čukurija čovjek koji je snimio i blogu ka5an.ba ustupio foto materijale.

Moj savjet je da pogledate foto galeriju te video kojeg sam kreirao radi lakšeg pregleda fotografija. Na kraju svoj sud donesite sami !

Sve fotografije možete preuzeti sa : http://bit.ly/ZjuqzZ

 

6 0 komentara

  1. Bernard 27 Maja, 2013
  2. Marcus 27 Maja, 2013
  3. DANIJELA 17 Jula, 2013
  4. arduino.org 24 Jula, 2013
  5. Lincoln 12 Januara, 2014

Ostavite komentar