Pandorina kutija na staklenom plafonu

Biti žena u PR industiji? Kakva je uloga žene i da li su žene bolji Provci od muškaraca, sve su to samo neka od pitanja koje sebi možemo postaviti.

Dalje možemo razmišljati o zastupljenosti žena u svijetu PRa, te da li se klijenti jednako odnose prema ženama i muškarcima uvažavajući razliku među rodu – spolu. Tu se priča ne završava jer se Pandorina kutija tek otvara. Zbog toga se s pravom možemo zapitati kakva je budućnost žena u PR industriji?

Za razliku od promišljanja da žene dominiraju svijetom PRa možemo samo reći da je po nekim istraživanjima iz šeszdesetih godina u PRu bilo svega 25 % žena, danas je taj procenat znatno veći te je nadmašio cifru od 68 %.

Iz godine u godinu raste broj žena u PR industriji, ali procenat je jedno a uticaj drugo!

Ako su statuistike jedino na čemu treba temeljiti zaključak onda je sve ok, međutim mislim da je ipak potrebno pogledati ispod tepiha.

Ženi se bez obzira na sve nameće uloga majke, domaćice. Nameće se stav da su žene nesposobne da se brane i opstanu u poslovnom svijetu u kojem nema osjećaja pa čak ni za «one dane u mjesecu»

Po istraživanjima, žene JESU znatno manje plaćene od muškaraca. Za ženu vrijedi i pozicija «staklenog plafona» koji nije ništa drugo nego simboličan termin za limitiranu poziciju žene koja može «dogurati» do određene pozicije i tu ostaje ili joj karijera velikom brzinom pada.

Zbog toga žene u PRu moraju biti agresivne i odlučne koliko i muškarci kako bi uspjele. Svaka žena posjeduje moć govora koja nadjačava snagu svakog muškarca koji (iako) se smatra alfa mužjakom postaje slabić jer tokom svađe kaputulira u momentu kada ne može da dođe do riječi.

Žene moraju razviti managerske sposobnosti kako bi lakše komunicirale sa nadređenim managerima. Primarno zbog toga što žene jesu bolji komunikatori kojima je Bog i priroda dala ljepotu – koja je muškom oku ugodna i privačnija.

Žene bi trebale biti ambiciozne i uporne u ostvarivanju svog cilja tim više što se njihova ambicioznost sistemski sputava realnim životnim situacijama. Zbog toga bi agrsivnost žene mogla lako probiti «stakleni plafon».

Žene u PRu imaju između 30 i 39 godina,  te žene su spremne na multitasking, empatiju koja im često pomaže u razumijevanju situacije kao i u osmišljavanju potrebnih strategija. Žene su kreativnije i otvorenije za komunikaciju.

Zbog toga se trabamo zapitati jasno i glasno : «Who runs it ?»

2 0 komentara

  1. Deda 27 Januara, 2013
  2. Kolega 27 Januara, 2013

Ostavite komentar