Ševal

 

Ševal je volio čačkati aparate, rastavljati digitrone, ponekada satima stajati na prozoru i gledati u nebo. Zbog toga je njegov babo govorio: ‘Biće kosmonaut!’ Jednog poslijepodneva, dok je njegova mater mužu rezala nokte na nogama, četverogodišnji Ševal se igrao s crijevom od plinske boce. Jako ga je interesovalo kako izgleda plin, pa je iščupao crijevo i poletio kao pravi astronaut dok su se zvijezde igrale posvuda oko njegove glave.

Pola sata kasnije, u bolničkoj čekaonici doktor je prišao Ševalovom babi i materi. Odmah im je saopštio da će Ševal preživjeti, ali da su opekotine prilično velike i da je potrebno izvršiti transplantaciju kože na lijevom obrazu. Koža za presađivanje obično se uzima sa lijeve ili desne natkoljenice, pa je doktoru ostalo samo još da zatraži roditeljsko odobrenje. A onda je ocu Ševalovome naumpala brilijantna ideja: Krajem mjeseca, Ševal se trebao osunetiti, pa je babo upitao doktora da li je moguće to učiniti odmah, presaditi mu kožu s one stvari na obraz i tako ubiti dvije muhe odjednom.

Doktor se prvo skamenio, a onda razmislio i zaključio da je koža na onoj stvari mekša i prilagodljivija što znači da bi se mogla divno uklopiti sa ostatkom tkiva na licu. Ševal danas ima 29 godina i veoma je sretan momak. Ožiljci na tijelu gotovo su neprimjetni. Juče sam gledao kako se misterizno smije dok ga kolegica s posla ljubi u lijevi obraz.

(Ovaj tekst je dio projekta LIVEINSPIRE. Kliknite, pročitajte, inspirišite se. Za moj tekst možete i glasati klikom na srce.. Hvala!

Ostavite komentar