Balkanski optimizam

Piše : @ka5an

Sretna 2012… godina armagedona rekli bi svi oni koji priželjkuju kraj svijeta kojeg poznajemo. Za nas koji smo kraj svijeta preživjeli 1990tih još ima nade. Mi se i dalje blesavo nadamo da će ova godina biti bolja od prethodnih te da ćemo biti zdraviji sretniji i s puno više novca.

U to su nas uvjeravale praznične statistike u kojima se slikovito prikazivalo koliko su Englezi kupili poklona za Božić, na BBC-u je bio prikazan vatromet iz Sidney-a na koji su tamošnji stanovnici potrošili najmanje dva budžeta naše male države, broj zaposlenih u EU je počeo da raste i kud ćeš veće sreće za prosječnog BiH državljanina.

Naši dragi prijatelji i komšije sutra odlučuju hoće li pristupiti EU, mnogi su protiv, neki su za i svi imaju svoje razloge a kako i neće kada se Evropa potrudila  prikazati kako Francuska i Njemačka žele sačuvati eurozonu i jedinstvo EU već s početkom godine. Nama u BiH ta informacija i nije previše bitna jer znamo da još uvijek nismo spremni za ulazak u EU voz.

Dok se naše komšije odlučuju za ulazak u EU, Njemačka koja je odavno u toj zajednici logično predlaže nove mjere štednje jer para zaista nema, međutim neposlušne zemlje poput Francuske i Italije ne žele prihvatiti tu gorku istinu.

Teško je sebi priznati da se ljudima i dalje može manuipulisati. Ova godina je sretno počela, ali je ovo i godina izbora u mnogim zemljama u kojima mediji moraju širiti optimizam radi dobra ljudi koji u njima žive.

Nama je i onako već teško, novca se nema ali se nekako živi, pa opet nismo totalno potonuli, preživio je Mujo i gore, reklo bi se. Međutim, da li je balkanski optimizam opravdan u vremenu kada u cijelom svijetu političke elite gube kako ekonomski tako i demokratski plan.

Kako se radovati kada vidimo da bogati žitelji EU ni sami ne vjeruju u postulate ideologije kojoj počivaju, jer svi znamo da se tržište bez proizvodnje ne razvija te da niko ne ulaže u siromašne i korupcijom razorene zemlje.

Onda, šta reći na početku 2012, da li će zaista biti bolja od 2011, iskreni odgovor je teško, ali valja nama i dalje „saburiti“ (trpiti) jer promjene na bolje možda dolaze u stilu stare narodne „Daj Bože kćeri da te paša uzme, ali cigani oko kuće hodaju…“

Ostavite komentar