Razgovor s dušom

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

Nekada se javno govorilo a sada se javno šapuće da je opijum za narod bila religija, međutim taj stav je danas drugačiji, religija je zlato u odnosu na politiku koja daje savršenu kombinaciju kojoj ljudska bića dokazano ne mogu odoljeti. Kombinacija novca, vlasti i bahate moći čini svetinju kojoj se obični smrtnici doslovno klanjaju kako danju tako i noću.

Ne bi trebalo zaboraviti da je odnedavno na ove naše prostore ušetala i demokratija pa se sada narod ili kako bi to stručnjaci rekli javno mnijenje može slobodno izraziti, sada možemo i slobodno misliti ali nam niko nije rekao da od tog mišljenja nećemo imati hajra niti da će to naše mišljenje biti strogo usmjeravano.

Učili su nas naši profesori kako je slobodno mišljenje osnova demokratskog društva i kako trebamo uživati u našim slobodama ali su nas nekako manje učili da mišljenje zavisi od medija, upravo onih kojim smo svaki dan bombardovani i od kojih niko nije pobjegao. Niko nam nije rekao da upravo mediji kontrolišu i pojedinačna mišljenja te polagano propuštaju ono što im u tom trenutku odgovara.

Mediji su prvi u nizu onih koji kroz sito i rešeto protresaju ideje, mišljenja pa i životne vrijednosti. Međutim dubinska slika pokazuje da naše vrijednosti, primarne ideje pa i ekspertize dolaze od političara kojima upravlja politički vrh pa se takve informacije i stavovi često smatraju validnim i ultra-ispravnim.

Kada mediji nemaju šta da kažu oni puštaju političke eksperte i javne ličnosti u program a sve zavisi od teme i naravno pripadnosti određenih medija.

Danas se tačno zna koje političke i javne ličnosti iznose svoje stavove i u kojem printanom ili audio i vizuelnom mediju. Posebna su pikanterija „nezavisni politički analitičari“ i „intelektualci“ te „univerzitetski profesori“ koji mišljenje masno naplačuju a uticaj u javnosti izuzetno dobro koriste. Koliko će njihovo mišljenje biti čitano i da li je ono uopšte upotrebljivo u određenom momentu to nikoga na kraju nije briga, jer je važno da se piše i govori a time i stvara lažna slika slobode naroda koji ima pravo da bira kako medije tako i mišljenja.

Tu dolazimo do onoga što se zove komunikacija, koja je prirodna jedino ako ide u dva smjera. Tu komunikaciju stvaraju novinari i javne ličnosti koje imaju svoje opredjeljenje a samim tim i medij u kojem se oglašavaju. Često javne ličnosti biraju i svoje novinare koje koriste kao marionete.

Česti su primjeri i onih javnih ličnosti koji svako malo u štampu puste memoare ili neke skupne zapise iz prošlog vijeka u kojem se vodila drugačija politika koja više nije značajna ni njima ni nama. U tim knjigama se često nailazi na muke i patnje dotičnih, srčano opisivanje teških vremena u kojima se javna ličnost žali slobodnom narodu i otvara dušu koju još nudi i na pladnju.

Taj razgovor s dušom je često toliko otvoren i direktan ali mu uvijek nedostaje doza onog ličnog i proživljenog. Niko od njih tu ne piše o prljavim posteljinama, krvavim flekama na jastucima o skupim i jeftinim hotelima kao ni ljubavnicama čiji su karmin brisali u skupocijenim automobilima. Zbog toga često stičemo dojam da su te memoare pisali nepogrješivi sveci, vjernici pa možda čak i mučenici koji do kasne starosti nisu ni znali da imaju polne organe.

To pokazuje kolika je važno biti ideološki javan i prikazati se tako da slobodni narod pomisli da se autor nije brinuo o sebi ali se itekako brinuo za sebe što je nekad puno važnije.Ta briga za sebe u ovom slučaju podrazumijeva dobar posao, savršenu poziciju u društvu i naravno uticaj koji za našem društvu ima presudan  značaj barem za onaj dio slobodnog naroda koji misli da to jeste.

 

 

Ostavite komentar