Na razmeđu svijetova

Istanbul je smješten na raskrsnici puteva, dva kontinenta i dva mora. I to sve u jednoj državi.  Istanbul je kroz svoj razvoj mijenjao i imena.  Nazivan je Carigradonm i Konstantinopoljom, bio je prestonica tri velika carstva, a tek nakon osnivanja moderne republike Turske, Ankara je proglašena za glavni grad. Iako je Ankara glavni, Istanbul je sigurno najatraktivniji i najveći grad. On predstavlja ekonomsko i kulturno središte Turske.

Za Ka5aN.ba iz Banjaluke piše : Maja Vasilić

Milioni turista prođu kroz dva aerodroma koja ovaj grad ima, jedan azijski, jedan evropski.  Grad je smješten na južnom Bosforu, na dva kontinenta. Zapadio dio Istanbula se nalazi u Evropi a istočni u Aziji. Evropski dio grada podijeljen je na dva dijela Zlatnim rogom. Stari grad Istanbula nalazi se između Mramornog mora i Zlatnog roga.

Glavna ulica ovog grada koja se zove Istaklal i duga je nekoliko kilometara uvijek je puna ljudi. Uglavnom turista koji došli da se ovdje upoznaju sa istorijom i kulturom ovog grada o kojem su mnoge knjige napisane. Istorija grada seže duboko, duboko u prošlost gdje se susrećemo sa grčkim kolonistima iz Megare koji su gradu dali naziv Vizantion. U trećem vijeku grad je nosio ime Augusta Antonina koje mu je dao car Septinije Sever u čast svog sina. Istanbul se u periodu vladavine Konstantina Velikog nazivao i Drugim Rimom, a od petog vijeka, Novi Rim. A danas, u Istanbulu na svakom koraku osjetite gostoljubivost turskog naroda koji vam nude razne đakonije i suvenire.

Istanbul je izabran za evropski grad kulture 2010. Godine zajedno sa Pečuhom u Mađarskoj i Esenom u Njemačkoj.  Na svakom koraku naićićete na trag istorije, pečat vremena i vijekova kroz koje je Istanbul prošao. Posjetu Galal tornju ne smijete propustiti ukoliko ste se našli u  Istanbulu. Ovaj toranj se diže iznad srednjovjekovne denovske tvrđave i sa nje se pruža veličanstven pogled na cijeli grad.Prvo je bio građen od drveta a tek u 20.vijeku obukli su ga u kameno ruho. Danas predstavlja jednu od najvažnijih istanbulskih turističkih destinacija.

Istanbul danas broji oko 10 miliona stanovnika raznih nacionalnosti, od Jevreja do Pravoslavaca.   A ako i vi želite da budete jedan od nekoliko miliona turista koji posjećuju ovaj grad svake godine više informacija potražite na wwwadriaticaline.net. Istanbul je zaista, samo na korak od vas.

Ovaj grad se diči sa velikim brojem muzeja ali su svakako najpoznatiji Topkapi saraj koji se  nalazi na mjestu nekadašnjeg Carigradskog dvora, Aja Sofija i Arheološki muzej i Dolmabahče saraj.  Nezaobilazna turistipčka mjesta iz kojih ćete takođe ponijeti sjajne utiske su i Cisterna Bazilika, obelisk Tutmosisa trećeg na hipodromu, Ortakoj džamija, Kiz Kulesi, trgovački centar Sevahiri i naravno, nezaobilazni Bazaar, najveći trgovački centar na otvorenom na cijelom svijetu sa preko 3000 malih prodavnica.

Ljepota ovog grada ostavlja bez daha sve njegove posjetioce. Vječne borbe za vlast nad ovim gradom na njemu jesu ostavile tragove, ali tragove koje ga danas čine istorijskom riznicom. Istanbul je mjesto na koje kada odete jednom, sigurno ćete se vratiti opet.

Ostavite komentar