Kuknjava

Piše : Tarik Kapetanović

Sveopšta kuknjava u kojoj se stalno ponavlja kako narod živi od 300 maraka mjesečno više kod mene ne pije vode. Nije mi nimalo žao tih koji žive od 300 KM mjesečno a ispred sebe imaju jelo i zapaljenu cigaru, a pored svega i TV koji stalno bruji o emisijama gdje gledaju asistente „balkanskih diva“ ili farme u čijem terminu se valjaju izlizani celebrityi koji žele da namaknu još koju hiljadu eura a da u isto vrijeme ništa i ne rade.

Takvih mi ponavljam – nije žao, jer ako je to koncept zabave onda vjerovatno i zaslužuju 300 KM mjesečno i manje, jer od tog novca šalju i poruke i glasaju za svoje farmere! Zaista me obuzima bijes kad pijem kafu a pored sebe čujem kako se takvi i slični žale na besparicu i neimaštinu.

Osim tv i radio anketa u kojima građane pitaju da li gledate Farmu i koliko provodite vremena uz TV, ja bih samo postavio još jedno pitanje „Jeste li normalni!?“

Izgleda da su nas mediji i državne organizacije toliko uljuljale da su nam jeftino prodali priču kako se može lagodno živjeti od nerada, istini za volju – kod nas se jedino od nerada i živi dok se od rada itekako preživljava, ali o tom po tom…

Prije neki dan primim poziv od ozbiljne međunarodne organizacije koja me uljudno zove da radim – onako, kažu džaba i to tri mjeseca,  saberem se i nasmijem,  skontam u momentu da imam punih trideset godina te da na moje ime svakog (od ta tri mjeseca) dolaze računi koje trebam platiti.

Kako da ja kažem neumoljivom BH telecomu ili Elektroprivredi da sa trideset godina trebam džaba raditi tri mjeseca a da u isto vrijeme trebam  jesti, živjeti, kupati se i ponekad se obrijati i oprati zube jer živim u koliko toliko civiliziranom svijetu.

Briga njih za moja tri mjeseca, oni već nakon prvog prekidaju vezu, izvrću osigurače a kažu da se nakon trećeg plaćaju i sudski troškovi.

Briga monopolistički organizovane firme što neko nije primio platu mjesecima. Mogu me/Vas još i tužiti za nanošenje duševne boli, jer kako mi reče jednom zamjenik direktora MIO/PIO Ivan Rogić, trebam samo pogledati kroz prozor i mogu vidjeti ljude koji hodaju sa mnogo većim problemom nego što je moj/naš.

Možda sam i bahat , ispada kao da ja tim istim ljudima nisam dao penziju –  a ne on koji za svoju funkciju uzima i do 6000 KM mjesečno.

Niko mi nije kriv, trebali su me roditelji naopako odgojiti pa bih bio interesantan TV stanicama kojima je farma ujedno i glavna informativna emisija. Vjerovatno bi me zavoljeli i oni koji vole farmu i farmere koji bez po muke uzimaju iznos životne penzije BiH penzionera.

Ostavite komentar