Grad šargije i violine

Piše : Tarik Kapetanović

Na pola puta između Zvornika i Tuzle nalazi se Kalesija. Grad je smješten u području gornjeg toka rijeke Spreče ali i na obroncima planine Majevice i Jacornika. Arheološka istraživanja ovog kraja govore o prvim naseljima i ljudima koji su mjesto za odmor i prenoćište još za vrijeme bakarnog doba pronašli baš u Kalesijskoj dolini.

Dolina rijeke Spreče nije nikada istražena pa njena tajnovitost i danas privlači mnoge istraživače. Pisani tragovi o nastanku prvih naselja na ovom području ne postoje ali veliki broj stećaka govori intenzivnom životu na ovom bogatom području.

Na grbu općine Kalesija se može vidjeti ponosno istaknuta  1151. godina. Kako kažu u Kalesiji, upravo je te godine osnovano i naselje na današnjem području grada. Misteriozno i neobično ime Kalesija se veže za mađarsko pleme Halesije čiji su stanovnici živjeli na ovom području. Od imena Halesije i njegovih varijacija je vjerovatno nastao i naziv Kalesija po kome grad nosi ime.

Putopisci koji su posjećivali ovaj neobično pitomi kraj pišu o pripadnicima plemena Halesija te o stećcima i neobičnim simbolima urezanim na kamenu koje su mnogi pokušavali odgonetnuti. Danas je Kalesija miran gradić koji se može prepoznati po muzici te instrumentima poput šargije i violine koji su u ovom kraju odavno prisutni.

Bez obzira na relativnu kulturnu izoliranost od velikih centara Kalesija je razvijala svoju izvornu muziku i pjesme koje su se mogle čuti na svim radio stanicama nekadašnje Jugoslavije. Pioniri muzičke scene bili su pripadnici „Kalesijske trojke“ koja je nastala dave 1968. godine. Posebno je bio poznat hit „Kalesijo puna si mi cvijeća“

Popularnost izvornih muzičkih skupina nije ostala nezapažena, pa su se stanovnici Kalesije okupljali kako bi pjevali i formirali izvorni muzički brand. Tako je nastala i regionalno poznata skupina  „Kalesijski zvuci“ čije su pjesme zapisane u svjetskoj enciklopediji muzike.

Mlađi stanovnici grada često odbijaju slušanje izvorne muzike te se prepuštaju internet komunikaciji i učenju u školi. Nakon školskih aktivnosti borave na otvorenom i učestvuju u sportskim aktivnostima. Omiljeni sport mladih u ovom kraju je nogomet ali se značajni rezultati bilježe i na šahovskim takmičenjima.

Moderno doba je sa sobom donijelo informaciju više o Karateu i odbojci što je posebno zanimljivo učenicima osnovnih škola iz Kalesije. Zbog njih se u gradu organizuju male olimpijske igre na kojim učestvuju učenici iz osnovnih i srednjih škola.

Na malim olimpijskim igrama je važno učestvovati i odmjeriti snage a najbolji sportisti često dobiju i vrijedne poklone.  Niko pouzdano ne zna zbog čega učenici Kalesijskih škola toliko vole sport ali se zna da je u općini ponosno istaknut papir sa 1087 imena mladih sportaša koji znaju kako se igra odbojka, nogomet, šah, košarka i karate.

Ništa nije neobično u ovom gradu u kojem je tradicionalna muzika postala brandom društva koje svojim sportskim aktivnostima i uspjesima govori o upornosti i stalnom zalaganju mladih kojima  šargija može biti daleka dok vežu crni pojas na kimonu.