Zašto bebe vole Beyonce ?

Kažu da je „Single Ladies“ jedan od najboljih videa svih vremena, Beyonce i njen hit singl je zasigurno osvojio srca tinejdžerki ali i žirija MTV video muzičkih nagrada. Kako nagrada nije dovoljna dokazuju mediji i sve češće pojavljivanje zarazne muzike u životima običnih ljudi ali i njihove djece.

Nije neobično vidjeti male i simpatične bebe koje poskakuju i jedva na sebi zadržavaju pelene dok prate pokrete zanosne Beyonce. To dokazuje ultra simpatični video dječaka kojem je samo trinaest mjeseci. Njega je Beyonce već osvojila svojim pokretima koje on nastoji pratiti čvrsto naslonjen na tv stolić pogleda prikovanog za veliki tv ekran.

Možda Beyonce nije značajno doprinijela popularnosti ovog malog dječaka, ali 2,8 miliona posjeta youtube linku na kome je pohranjen video bebe koja ujedno i skakuće i mrda svojim pelenama zasigurno jeste.

Odmah nakon prvog snimka pojavio se i ništa manje simpatičan snimak bebe koju zovu Ava. Snimak je pregledan više od milion puta a u pozadini se opet čula ista pjesma i glas poznate Beyonce

Tekst pjesme glasi nešto kao „ako ti se to dopada, onda trebaš staviti prsten na to“ ili u originalu  “If you liked it, then you shoulda put a ring on it”  zasigurno nisu stihovi dječje pjesmice. Plesači koji se pojavljuju u spotu a i sama Beyonce u dosadašnjoj praksi nisu bili privlačni za djecu. Stručnjaci bi rekli da ni dosadna crno bijela podloga nije pretjerano zanimljiva djeci ali su se izgleda svi prevarili.  Tako jednostavan spot sa sinhronizovanim pokretima je izgleda postao iznimno popularan među jako mladom djecom.

Možda odrasli nikada neće shvatiti šta je to toliko privlačno u pjesmi niti koliko zavodljivi mogu biti pokreti plesača i Beyonce ali djeca pokazuju kako znaju prave razloge. Broj snimljenih clipova na Youtube jasno ukazuje na ovisnost djece o pjesmi i svakom načinjenom pokretu.

Stručnjaci za razvoj djece govore u prilog tome, kažu da je spot iznimno ritmičan i da ukoliko slušate jako pažljivo u pjesmi i nema baš puno muzike. Preslušao sam i shvatio, čuju se samo bubnjevi i Beyoncein glas.

Stručnjaci ponovo kažu da djeca to vole, pjesma je ritmična i strofe se nekoliko puta ponavljaju a u ovoj pjesmi i spotu možemo uočiti te karakteristike.

Kada sam nekoliko puta pregledao spot shvatio sam zbog čega djeca toliko vole Beyoncein „Single Ladies“ . Nema bliještećih boja i figure se mogu jasno prepoznati. Za to je odgovorna bijela pozadina i sivi likovi. Mogao sam primijetiti da su u spotu i nasmiješeni ženski likovi što je jako bitno za bebe koje imaju manje od dvije godine. Možda je zbog toga ovaj spot i pjesma kao stvoren za djecu.

Bilo kako bilo, djeca od svojih roditelja ne zahtijevaju da im se spot pusti, ali kada ga jednom vide i čuju oni postaju ovisni.

Za sve možemo kriviti roditelje koji stavljaju djecu ispred televizora i bilo kakvih ekrana prije navršene druge godine, što kako kažu doktori nije preporuka ljekara.

Roditeljima je takvu zabranu teško pojasniti, pogotovo kada vide svoje dijete koje na sladak i dopadljiv način pleše uz omiljene ritmove. Nakon samog plesa svi roditelji očekuju i pozitivnu reakciju na objavljeni video i zbog toga dolazi do poplave video materijala koje publici mame osmjeh na lice.

Moram priznati da sam se i ja slatko nasmijao dok sam sakupljao video materijale mladih pjevača i plesača pa čak i onih za koje odgovorno tvrdim da nisu naučili hodati.

Ostavite komentar