Misterija bijelih nišana

Piše : Tarik Kapetanović

Trnovo i selo Turovi su oduvijek bili polazna točka planinara koji su se željeli odmarati na prelijepoj planini Treskavici. Samo selo je smješteno na poljima u sred kojih se smjestila i malena kasaba Trnovo. Istoričari kažu da su i Turovi i Trnovo stara naselja. Govori se o staroslavenskom porijeklu samih naziva. Riječ trnovo ima staroslavensko pa čak praslavensko porijeklo. Posebno je neobično i ime sela Turovi koje se izvodi od ime „tur“ koja simbolizira izumrlu vrstu goveda. Istoričari ime sela vežu i za ime paganskog božanstva Tora, gromovnika po predanju sina Odina. Postojanje imena na našem području se veže za dolazak Slavena koji su došli u naše krajeve.

Šumska cesta iz sela Turovi vodi prema Sustavcu. Planinari se zaustavljaju u šumi gdje se nalazi i Pašina pećina. Pećina je ime dobila kako tvrde mještani po izvjesnom Solan paši koji se protivio sultanovoj volji i skončao u podrumu vratničke tvrđave u Sarajevu. Uspomena na njega je ostala u nazivu Pašina planina i u Pašinim nišanima koji se nalaze u turovskom groblju zvanom Harem.

U Trnovskom kraju su zime izuzetno jake pa se stanovnici često bave prodajom i sječom drveta koje znaju lijepo obrađivati. Putevi koji vode ka Treskavici su markirani ali mještani često preporučuju oprez jer je područje bilo točka borbe u proteklom ratu. Rijeke i potoci poput Željeznice su čisti a svoju bistrinu mogu zahvaliti borbenim linijama i miniranim područjima. Tako najveća nesreća i rat danas čuva izuzetnu prirodu kraja.

Upravo rijeka Željeznica nakon nekoliko stotina metara mirnog toka, tiho ulazi u uski kanjon širok dva i dubok 12 metara. Dužina kanjona je nekih 150 metara a rijeka ga je izdubila u mekanom kamenu krečnjaku. Kanjon je poznat pod imenom Kazani jer se sastoji od više narodski rečeno lonaca ili kazana u kojima voda kako se može činiti doslovno vrije. Ljepotu ekzibicija vode možemo zahvaliti malenom prostoru koji je uzak i nikako ne može odoljeti snazi vode čija snaga trajno ostaje u sjećanju posjetioca.

Kazani su i najatraktivnije mjesto u kanjonu rijeke Željeznice i tim zaslužuju titulu prirodnog fenomena i značajne turističke atrakcije. Sami kazani su dovoljno široki kako bi se unutar njih formirali slapovi i virovi u kojima se ogleda čistoća planinske rijeke.

U Turovskom groblju se nalazi i stari nišan koji ima odlike heretičke crkve Bosanske. Na jednoj strani nišana se jasno prikazuje muškarac u srednjovjekovnoj kratkoj haljini čiju ilustraciju možemo vidjeti na stećcima, dok su mu pored glave sunce i mjesec kao simboli dvije slike svijeta. S druge strane je uklesana zemlja.

Uz ovaj nišan su raštrkani stari šehidski nišani na kojima su jasno uklesani mačevi, sablje i sjekire i buzdovani. U ovom kraju se nalazi i spomenik bijelih nišana. To nije ništa drugo nego dio groblja koji je ograđen i u sklopu kojeg se nalaze bijeli nišani. Stanovnici ovih krajeva svake godine kreće nišane koji su zbog toga uvijek savršeno bijeli. Niko ne zna zašto se nišani kreće ali svi znaju da je to tradicija i običaj. Zna se također da je to značajno mjesto u selu na kojem se ispraćaju djeca i rodbina, gosti i svatovi.

Trnovo je bilo značajno kovačko odrediše. U mjestu se nalazila i kovačka radnja u kojoj su se proizvodile najbolje kovane kose. U samom Trnovu se nalaze i mnogi već zarasli nišani čija je orijentacija kako tvrde stručnjaci identična orijentaciji nadgrobnih spomenika stećaka.

Nekropole stećaka i starih nišana su osim prirodnih ljepota značajni istorjski spomenici Trnovskog kraja. Ti raštrkani simboli bosanske države polako propadaju a njihov se sjaj pokaže samo na promotivnim reklamama Bosne i Hercegovine. U Trnovu je sve podređeno vodi koja izbija iz svake pukotine i iz zemlje koja je izuzetno plodna.

Ljudi u ovim krajevima žive u izuzetnom skladu s prirodom. Ne govore mnogo niti su spremni na bjesomučno razglabanje o istoriji. Imaju svog posla i znaju kako se boriti s oštrom prirodom koja putniku namjerniku oduzima dah. Kažu da su se nakon rata u Trnovo vratili samo oni koji su morali ili oni koji se nisu znali snaći u gradu. Bilo kako bilo Trnovo i njegove ljepote treba vidjeti bez obzira na metod efektivnog snalaženja u gradu.