Gnijezdo Zmaja od Bosne

Piše: Tarik Kapetanović

Smješten na obroncima planine Majevice na obalama nekadašnjeg Panonskog mora nalazi se grad Gradačac.  Putnike mami svojom ljepotom koja pobuđuje umjetnički doživljaj. U gradu se na fantastičan način prepliće ljepota prirode i tradicije koja u sebi nosi skriveni dašak istorije. Građevinski poduhvati starih majstora su impresivni, ali svu ljepotu graditeljstva ujedinjuje stara kula koju su gradili slaveni, rimljani, turci i bosanci. Stanovnici  gradačca bijelu kulu zovu Gradinom, dok historijski podaci govore o građevini koju je napravio znameniti Husein Kapetan Gradaščević, čovjek koji je ujedno postao prepoznatljiv simbol grada i cijele Bosne.

Kula Zmaja od Bosne

Na području današnjeg Gradačca se nalazila srednjovjekovna župa Nenavište koja se u historijskim zapisima spominje davne 1326. godine. Grad se prvi put u pisanim izvorima pronalazi 1461. godine. kada nosi titulu varoši. Svoje današnje ime grad dobiva tokom Osmanlijske vlasti od 1519. godine. Za osmanlije je Gradačac bio značajna vojna destinacija zbog blizine granice na rijeci Savi. Zbog toga nekadašnja varoš zaslužuje i naziv kapetanije u kojoj se razvijao zanatski i kulturološki život tog vremena.

Najznačajniji historijski objekt u gradu je tvrđava čija je izgradnja završena 1821. godine. Njena strateška vojna pozicija pružala je stalnu mogućnost promatranja ravničarskog kraja, dok za kapetane osmanske vojske kula od izuzetnog životnog značaja. Puko promatranje kule bilo bi površno ukoliko se ne bi  primijetili i drugi historijski objekti. Oko kule se nalaze i zidane kapije te sahat kula koja je ujedno i najmlađi objekt te vrste u Bosni i Hercegovini. U Gradačcu je sačuvana i porodična kuća porodice Gradašćević u kojoj je smještena privatna muzejska zbirka.

Najveće bogatstvo Gradačca nisu građevine već ljudi koji su uticali na historiju Bosne i Hercegovine. Taj mali grad u posavini je bio dom znamenitih ličnosti poput Huseina Gradašćevića, Ahmeda Muradbegovića, Hasana Kikića, Mustafe Novalića i Stjepana Šibera. Poznati pisac Alija Isaković je jednom zapisao : „Taj Gradačac, ne zna čovjek kako da mu naudi, osim da ponovo u njega dođe, da ga ponovo vidi i zavoli, da nikada ne sazna zašto je to tako!“

Narodne predaje

Nedaleko od Gradačca nalazi se i grob fra Lovre Milanovića. Mjesto je izuzetno značajno za katoličke vjernike koji ga pohode još od 1807. godine kada je Fla Lovru bez razloga ubio izvjesni Mujo Arnaut, nadzornik imanja Osmana kapetana Gradaščevića. Za legendu se veže i razlog fra Lovrine pogibije. Nakon ubistva, izvjesnog Muju su upitali zbog čega je počinio ubistvo, on je na to odgovorio : „Jazuk što sam ga ubio, ali sam to po zakonu učinio. Zakon bi, da kad đaur-kaur skobi na putu Turčina da đaur mora s konja sjašit, nek se zna ko je gospodar, a jer prater toga učinio nije, moro sam ga ubit.“ Osman kapetan Gradaščević je ubrzo otpustio Muju koji nakon toga nije mogao naći ni posla niti hranu, pa je u jednoj tuči s drumskim razbojnicima ubijen. Danas je na fra Lovrinom grobu podignut spomenik u čast nevine žrtve.

Turističke znamenitosti

Gradačac je danas značajna turistička destinacija koja plijeni pažnju turista. Njegova bijela kula, ljekovita voda i vještačka jezera su poželjno odredište za sve putnike i turiste. Klimatski uslovi su Gradačački kraj odredili i za plodan voćarski region u kojem se uzgaja najkvalitetnija šljiva u Bosni i Hercegovini. Zbog toga ne čudi da je upravo u Gradačcu 1969. godine proglašeno obilježavanje Dana šljive. Ta manifestacija se razvijala i dovela do nastanka Sajma šljive koji se svake godine održava tokom posljednjeg vikenda mjeseca augusta.

Posjetioci Gradačca mogu uživati i u izvorištima termalne vode u čijoj su blizini izgrađeni banjski lječilišni objekti s pratećim sportskim sadržajima. Sparne ljetne dane u Gradačcu možete provesti i u vodi vještačkih jezera Hazne i Vidare na čijim je plažama lako pecati i uživati u suncu.

U Gradačac dolaze svi željni širokog pogleda koji se zaustavlja u posavskoj ravnici iz koje dopire topot konja i topova koji su u ovom kraju česta pojava. Ukoliko ovaj grad posjetite krajem augusta ukus slatke i zrele šljive i oštri miris kvalitetne šljivovice će okupirati vaša čula dok će iznimno prijatni domaćini sa smiješkom promatrati vaše neujednačene korake koji će vas ponovo dovesti u njihov Gradačac.