Čudo Hercegovine

Piše : Tarik Kapetanović

Hercegovačka sela su oduvijek bila poznata po kamenim ulicama, skromnim i trošnim kućicama oko kojih su raštrkana stabla masline ponikla iz škrtog kamena. U poljima pored kuća se raste vinova loze a na malim obradivim površinama uspješno raste tropsko voće i povrće.

Takvo je bilo i Međugorje, mjestašce u južnoj Hercegovini. Rijetki su znali za to mjesto, bilo je gotovo  nebitno na karti Bosne i Hercegovine, sve do Gospina ukazanja. Tada je Međugorje postalo poznato čitavom svijetu. Danas je taj mali hercegovački gradić ujedno i poznato marjansko svetište.

Religijski život

U Međugorju se nalazi i crkva Sv. Jakova Apostola koja se može vidjeti u samom centru gradića, njeni visoki zvonici dominiraju krajem koji je sve svoje kapacitete podredio vjernicima. Iza crkve se nalazi i veliki vjersko-kulturni kompleks sa vanjskim molitvenim oltarom.

Kako u Međugorju živi oko 1400 stanovnika, neobično je da se u istom gradu može  služiti misa za deset hiljada vjernika koji su svake godine prisutni u Međugorju za vrijeme religijskih praznika. Ukoliko se vjernici trebaju ispovjediti, to mogu učiniti u 25 ispovjedaonica na nekoliko svjetskih jezika. Kada traže mir, vjernici mogu prošetati šetalištem koje se nalazi iza crkve uz čiju je ogradu posađena hercegovačka vinova loza.

Na kraju šetališta je postavljen brončani kip Uskrslog Isusa Krista, kojeg je napravio slovenski kipar Andrej Ajdič. Vjernici tvrde da iz desnog koljena kipa kaplju kapi koje su po hemijskom sastavu identične ljudskim suzama. Vjernici se pored kipa mole ili jednostavno prilaze kipu kojeg žele dotaknuti i u maramicu pokupiti suze za sve one kojima je potreban Božji blagoslov.

Čitavim krajem vlada spokojna i mirna atmosfera u kojoj vjernici mole i preuzimaju energiju. Snaga vjere dominira i među hodočasnicima i vjerskim licima koji su uvijek spremni pomoći i pružiti riječ utjehe. Sve je podređeno vjernicima koji se žele moliti, uređeni prostori oko kipova i odmorišta ispred i iza crkve su male oaze mira. Kako bi se posjetioci Međugorja i vjernici osjećali ugodno, grad se pobrinuo za izgradnju velikog natkrivenog odmorišta iza crkve, kao i za stalni rad ambulante i prve pomoći.

Molitve

Pobožni stanovnici Međugorja su još 1934. godine na brdu Križa podigli križ od armiranog betona visok 8,5 metara. Običaj je da ispred križa vjernici ostavljaju svoja pisma i molitve upućene Bogu. Često se na tom mjestu mogu vidjeti i novci te krunice koje trebaju predstaviti žrtvu za uslišenje molitve.

Putem do vrha na kojem je križ vjernici mole za križni put. Postaje na kojima vjernici staju su jasno označene brončanim reljefima i drvenim križevima. Za popločanje puta se pobrinula priroda koja je vjernicima podarila oštri hercegovački kamen koji je ujedno žrtva za vjernike koji se često do vrha penju na koljenima ili bosi.

Ukazanje

Najpoznatiji događaj u historiji ovog malog gradića se zbio 24.06.1981.  godine kada se Djevica Marija počela redovno ukazivati grupi djece. Djeca su se prvog dana uplašila i pobjegla, ali vođeni radoznalošću ponovo su obilazili misteriozni krajolik u kojem su vidjeli neobičnu figuru. Samo dan nakon prvog ukazanja djeca su ponovo vidjela Djevicu Mariju koja ih je pozvala da se mole s njom. Zbog toga se 25.06 svake godine obilježava kao praznik ukazanja Kraljice mira.

Službeni Vatikan nije nikada priznao Međugorje kao zvanično svetište zbog kontraverzi vezanih za ukazanje iako očevici i danas svjedoče neobičnim događajima koji žive u usmenim predanjima.

Bilo kako bilo Međugorje svake godine posjeti milion vjernika katolika koji hodočaste u ovom gradiću. Ljudi dolaze iz čitavog svijeta kako bi pronašli utjehu, snagu i mir koji su im potrebni za savladavanje svakodnevnih životnih problema koji se čine lakšima ako se pomole baš u Međugorju.

Turizam

Zbog toga se stanovništvo grada bavi turizmom i ugostiteljstvom. Prodaju se i najrazličitiji suveniri a posjetioci mogu pronaći okrepljenje i odmor u pansionima i malim hotelima. U gradu je u svakom trenutku raspoloživo više od deset hiljada kreveta a meniji u ugostiteljskim objektima su prevedeni na više stranih jezika sa jasno naznačene tri strane valute. Zbog toga nije neobično da se u Međugorju mogu pronaći i hoteli sa četiri zvjezdice sa više od 30 luksuzno opremljenih soba, konferencijskim dvoranama, fitnes salama, bazenima i saunama.

Kako za vrijeme praznika svi ne mogu biti smješteni u hotele, domaćini su se pobrinuli za izgradnju 14 luksuznih pansiona koji ponosno drže tri zlatne zvjezdice na ulazu. Neki na kraju ipak moraju naći smještaj i u bezbrojnim bogato uređenim apartmanima i sobama koji se mogu pronaći u gradu.

Nakon iscrpljujućeg hodočašća vjernici mogu uživati u bogatoj hercegovačkoj kuhinji oplemenjenoj prirodnim i zdravim proizvodima uzgojenim u hercegovačkom domaćinstvu te vinu koje kako tvrde mještani potiče od najbolje vinove loze na svijetu.

One thought on “Čudo Hercegovine

  1. Ah, da! Pozurila se odmah nakon Titove smrti. Mislim da ovo sto se propovjeda nema nikakve veze sa vjerom!

Comments are closed.