Najveća mana muzičara je stid

Razgovarao : Tarik Kapetanović

Muzičke zvijezde poput Tori Amos u Bosni i Hercegovini spominju oni koji znaju cijeniti kvalitetu glasa i umilnih klavirskih nota. Mješavina čvrstog južnjačkog akcenta i klavira je čudna kombinacija, ali je Tori Amos jedna od rijetkih koje znaju kombinovati  i takve različitosti. Tori je također i jedna od rijetkih čiju muziku ne možete slušati u tramvaju ili automobilu, za ovu umjetnicu treba odvojiti vrijeme i mjesto dok će se njene note pobrinuti za atmosferu.  Zbog toga sam želio reći nešto više o ženi koju inspirišu indijanci dok na klaviru svira rock balade Stones-a.

KA5AN.BA : Kada ste počeli svirati ?

Počela sam svirati klavir kada sam imala samo dvije godine,  nešto kasnije sam dobila prestižnu stipendiju na muzičkoj akademiji u Baltimoru da bih već u jedanaestoj godini odustala od svega i trajno napustila časove klavira.

KA5AN.BA : Kad tako lako odustajete, kako ste uopšte došli do prve medijske prezentacije ?

Kada sam napustila muzičku akademiju, stariji brat Michael je već bio u rock muzičkoj industriji.  Moj otac se nikako nije mogao pomiriti s njegovim izborom pa je takva vrsta muzike bila zabranjena u našoj kući. Bez obzira na to Michael mi je tajno donosio ploče pa bih ja svirala pjesme Little Richarda i Stonesa  na svom klaviru. Vježbala bih te melodije sve dok otac ne dođe kući. U tom periodu sam počela razmišljati o muzici kao poslu a bila sam na samom početku.

KA5AN.BA : Kažete da ste svirali Stonse, da li Vas dodatno isnpirišu još neki umjetnici ?

Zaista ne bih mogla govoriti o imenima, jer se bojim da bi nekoga mogla izostaviti. Sjećam se da sam još prije 15 godina čitala intervju sa jednim od mojih idola kojoj su postavili slično pitanje. Ona je pobrojala mnoge kolege ali nije spomenula mene, sjećam se da sam tada bila doslovno skrhana.

KA5AN.BA : Mislite li da je bavljenje umjetnošću žrtva koja od čovjeka crpi energiju ?

Mislim da sam zbog ovog posla i ljubavi prema muzici na neki način zapostavila svoju kćer. Ona sada ima deset godina a ja zbog turneja i stalnih putovanja prepuštam njeno odrastanje nekom drugom. Bez obzira na sve ona mi daje podršku te od nje čujem samo najljepše riječi hvale.

KA5AN.BA :  Bavite se muzikom, posebno vas zanima POP, mislite da su žene preuzele stvar?

Simpatično pitanje, ali se bojim da moram potvrdno odgovoriti na nejga. Čini mi se da sve češće mogu vidjeti i čuti dobre ženske vokale. To je tako jer žene trpe veliki pritisak u muzičkoj industriji. One koje imaju više o trideset godina naglo zastare dok muškarci u pedesetoj haraju modnim i filmskim svijetom.

KA5AN.BA :  Da li imate želju za kupovinom umjetnina, šta Vas posebno privlači ?

Zainteresirana sam za umjetnine koje su ručno proizveli američki i australski domoroci. Mogu reći da me čak inspirišu i potiču na rad umjetnine koje dolaze sa Novog Zealanda koje su izradili Maori.

KA5AN.BA :  Da li Vas vrijeđaju napisi novinara ?

Ponekad se začudim šta se sve piše, jedan novinar je čak napisao kako se ne znam smijati. Ta mala crtica u novini me zaista lijepo nasmijala.

KA5AN.BA :  Koliko Vam je bitna slava i prepoznatljivost ?

Naravno da mi je bitna, kada muzičari govore kako im je svejedno kada čuju da neko zaista voli njihovu muziku, oni definitivno lažu. Neki se boje reći istinu, svi vole slavu i prepoznatljivost. Najveća mana muzičara je stid, i želja da se svira samo za sebe. Ja sam bila jedna od onih koji su pravili pjesme samo za sebe i svirali ih u vlastitom dnevnom boravku.

Kratko o Tori Amos :

Rođena u Sjevernoj Karolini, USA, 1963. Godine

Izdala 11 solo albuma, dok je posljednji zabilježio rekordnu prodaju u Americi.

U svom zrelom dobu Tori govori kako još uvijek voli muža kojeg želi poljubiti svakog dana, što je idealna veza za njihove godine.

Najgore godine za muzičare amatere su bile devedesete, tada smo svi bili potisnuti novim i mladim kratkotrajnim zvjezdicama