I političari koriste photoshop!

Piše: Tarik Kapetanović

Puno prije samog korištenja softwareskog paketa kojeg mi poznajemo pod imenom photoshop, stručnjaci za fotografiju i lobisti koji su radili za poslovne vladine sektore su koristili slične programe. Dok su jedni koristili fotografiju za slanje pogrešnih informacija, drugi su je koristili za direktnu političku propagandu. Pokušat ću da predočim samo neke fotografije koje su uticale na svjetsku politiku. Izdvojio sam njih deset koje su ujedno i najjače uticale na istorijske tokove u svijetu.

Iranski raketni testovi

Ova se fotografija našla na skoro svim naslovnim stranicama novina, uključujući i naslovnicu Los Angeles timesa, financial Timesa i Chicago Tribunea. Niko ne zna koliko je još novina u svijetu objavilo ovu sliku Iranskih raketnih testova koji su iskorišteni kao čista propaganda. Sada se jasno može vidjeti da je fotografija digitalno obrađena te da je četvrta raketa dodana kao i dim koji se nalazi ispod reketnog pogona.

Da li je Kim Jon-Il zaista živ

Ukoliko opovrgnemo stav o lošem zdravlju već preminulog lidera onda nas može začuditi i slika koju su vlasti Sjeverne Koreje pustile u javnost. Prevara je brzo otkrivena kao a za to su zaslužni novinari UK Timesa koji su primijetili da sjena iza predsjednikovih nogu nije prirodna. Pixeli se jednostavno nisu poklapali pa je prevara otkrivena, možda i zbog poznate činjenice da u Sjevernoj Koreji stručnjaci često analiziraju i prilagođavaju fotografije.

Obamina cigareta

Neposredno prije ulaska u Bijelu Kuću predsjednik USA Barack Obama je prestao pušiti. Sam Obama priznaje da nekad zaista zapali te da mora popustiti pred lošim navikama, ali slika koja se pojavila 2008. godine  nije bila autentična. Na njoj Obama nije pušio, cigara je neuspješno dodana na sliku kako bi predsjednička kampanja u državi Ilinois bila poljuljana.

Senator John Kerry i glumica Jane Fonda

Fotografija na kojoj su  se našli senator John Kerry i glumica Jane Fonda je u suštini krirana fotografija koja je imala za cilj, prikazati ratnog veterana iz Vijtnama na antiratnom protestu. Protestu je prisustvovala Jane Fonda davne 1971. godine. Fonda je zaista priustvovala antiratnom skupu na kojem je slika i napravljena ali u Miamiu 1972. godine.  Slike su uspješno spojene i montirane kako bi zbunile podijeljenu američku javnost tog vremena.

Lee Harvey Oswald u svom dvorištu

Policija je pretraživala Oswaldovu kuću nakon stravičnog ubistva za koje je optužen. Oswald je ubio predsjednika Kenedy-a a policijska istraga je iz njegovog doma otuđila slike na kojima stoji s puškom u dvorištu. Slika je bila dostupna javnosti 1964. godine te je štampana u mnogim publikacijama. Na slici je prilagođena pozadina kao i detalji na samom oružju. Slika je bila na naslovnici Newsweeka i Timesa Dugo se špekulisalo i o neobičnim sjenkama na slici posebno onoj ispod Oswaldove brade ali prava istina nije nikada obznanjena.

Predsjednički izbori u Iranu

Nije teško primijetiti da je slika na kojoj je prikazan predsjednički izborni skup u Iranu prilagođena potrebama političkog marketinga. Slika je objavljena i korištena u propagandne svrhe a kreativni dizajneri su uradili dio svog posla kada su dodali publiku na prazna mjesta.

Busheva predizborna kampanja

Greške prilikom Busheve predsjedničke kampanje 2004. godine su nekada bile očite. Dok je Bush stajao na pozornici na slici je fokusiran dječak koji drži američku zastavu. Na slici su očito dodani i mnogi vojnici koji su prisustvovali skupu i to je pokazalo želju Republikanaca koji su na svojim skupovima okupljali veliki broj vojnika.

Musolini na konju

Otac fašističkog pokreta u Italiji se tokom svoje vladavine pokazivao svuda. Kao premijer on je morao znati za širenje svoje propagande. To je lako reći sada, ali kako se to radilo u ranim 1940tim? Mussolini je želio biti heroj ili bolje reći želio je izgledati kao heroj. Zbog toga je prikazan na konju s visoko uzdignutim mačem u ruci. Niko nije znao da se Mussolini boja konja te da je njegovom mirnom stavu doprinio čovjek koji je životinju čvrsto držao. Slika je obrađena pa je i konjušar zamijenjen drvetom koje se povija u daljini.

Sarah Palin voli oružje?

Fotografija objavljena 2008. godine nedugo nakon proglašenja političke funkcije Sarah Palin, pokazuje političarku kako ponosno stoji na molu u patriotskom kupačem kostimu. Ništa ne bi bilo strano da se u njenim rukama  nije našlo i razorno oružje. Na kraju balade je utvrđeno na žalost ili sreću to ipak nije bila Sarah Palin.

One thought on “I političari koriste photoshop!

Comments are closed.