Ja sam djevojka bez problema

Piše : Tarik Kapetanović

Topli osmjeh i uvijek ugodan glas odlike su glumica, manekenki i nekih TV starleta.  Takav umilan stav nije uobičajan kada se radi o ženama koje na specifičan način vode državu. Slika Carle Bruni je u javnosti promijenila mišljenje svijeta prema partnericama uvijek karizmatičnih predsjedničkih figura. Možda je Carla drugačija zbog njene karijere, kroz koju je naučila da može i mora biti uvijek lijepa, našminkana i dotjerana te udobno smještena u predvorjima velikih dvoraca. Kada se pojavi Carla začuju se samo okidanja aparata i vidi svjetlost blica. Sada dok ponosno stoji kraj svog muža Nicolasa Sarkozya ništa nije drugačije. Tenzije su samo podignute.

Njen omiljena zanimacija su dvije sijamske mace koje ponosno šeću oko njenih nogu. Ponekad Carla zasvira i gitaru ili se efektno slika s instrumentom koji prekriva njene otkrivene grudi. Gitara nije samo instrument koji lijepoj Carli služi za dekoraciju fotografije, u svojim mladim godinama Carla je nastupala i u barovima gdje je testirala svoje pjevačke sposobnosti.

Tada je znala satima zabavljati publiku izvođenjem pjesama Rolling Stonesa,  te na njoj specifičan i pomalo vrckav način govoriti o svojoj vezi sa Mick Jaggerom. Sada, svira za sebe u prostranom prostru doma kojim odjekuju zvuci gitare. Možda razmišlja o muškarcima i vezama koje su počinjale i završavale na njen zahtjev.

–          Oduvijek sam voljela muškarce, to priznajem ali su i oni voljeli mene. Nisam komplikovana, ja sam djevojka bez problema i mislim da je to ono što muškarci zaista vole.

Dok je promatraju na Tv ekranu ili u magazinima, žene često ogovaraju. Posebno su napeti razgovori onih u dugim vezama ali ni udane ne štede riječi. Sve znaju koliki je Carlin uspjeh. Imena koja se vežu uz njenu pojavu su Donald Trump, Eric Clapton, Kevin Costner pa čak i Vincent Perez. Zbog toga se može reći kako je Carla pokazala svoj specifičan ukus koji okupira samo jake i moćne muškarce.

Njeno testiranje političkih stavova u Francuskoj je također poznato. Dok je bila u vezi sa Francuskim premijerom Laurentom Fabiusom upoznala je sve pripadnikesocijalističke partije, da bi na kraju za svog životnog partnera odabrala republikanaca Sarkozya.

Svi koji su imali priliku posjetiti stan Carle Bruni kažu kako su bili okruženi porodičnim fotografijama. Na nekim od njih su bili Carlini roditelji, otac Alberto i njena prelijepa majka.

–          Moja majka je željela biti model, ali vrijeme joj to nije dozvolilo. Kada je trebala postati modelom, svi su je osuđivali. Bilo je to okrutno doba u kojem su modele smatrali prostitutkama i zbog toga moja majka nije nikad ostvarila svoju želju. Ipak ja radim sve kako bih profesionalno obavljala posao modela. Svaki dan se znojim dok vježbam, a onda oblačim uživam u cipelama kojih u kolekciji imam preko dvije stotine pari.

Crala je tipična Talijanka, iznimno teatralna i uvijek spremna na izazivanje nemira. Možda je zbog toga opravdan i ples na klaviru slijepog Steve Wondera 1994. godine u Monacu. Tada  ne čudi da je i Carlina sestra Valeria tiho izjavila

–          Kada moja sestra nekoga želi i hoće, onda ga ona i osvoji i uzme samo za sebe.

Za Carlu se može reći da je zastrašujuće seksi ali je u isto vrijeme profinjena i pametna. Neki kažu da je načitana te da ima mogućnost otimanja muškarca na tri svjetska jezika, dok će njegovu ženu izluđivati dugim i stručnim frazama. Zbog toga su Carlu proglasili noćnom morom za udane žene.

–          Nekada mi dosadi monogamija, ljubav ponekad traje jako dugo ali goruća želja za nekim može potrajati samo nekoliko sedmica ili čak dana. Zbog toga sam monogamna s vremena na vrijeme mada preferiram i poligamiju.

Iako sama često govori o osjećanjima Carla je plod ljubavi milionera Maurizio Remmerata i njene majke. Čovjek kojega je zvala „Papa“ je umro 1996. godine a bio je jedan od poznatih talijanskih industrijalista.

–          Ljubav je sve ono čega se sjećam dok sam  bila još mala djevojčica.  Roditelji su mi pokazali pravu ljubav i osjećaj bliskosti a to je onaj istinski talijanski poriv.

Treba znati da Carla nije tipičan model, ona želi čitati Dostojevskog i ležati u krevetu ne razmišljajući o svojoj karijeri. Iako je ostavila svoj trag u svijetu mode, svi su ostali zaprepašteni kada je izdat njen prvi muzički album 2003. godine. Tako je Carla pokazala da može uspjeti i u muzičkom svijetu.

Prvi album je prodat u nešto više od dva miliona primjeraka, dok se na njenom posljednjem albumu koji nosi radni naziv „No Promises“ mogu čuti i poeme Emily Dickson. Dok svira Carla, djevojka s razigranim očima zasigurno pobuđuje pažnju kako modnih stručnjaka tako i državnih zvaničnika kojima je Francuska zasigurno omiljena destinacija.

Carla Bruni interesantne izjave :

–          Moj san je imati malenu kćer koju ću oblačiti. Nedavno sam kupila lijepu majicu i pantalone Ralph Loren za mog sina i bile su uništene u jednoj minuti. Ja dolazim iz Italije, gdje muškarci vode računa o svom oblačenju. Dječaci su ovdje zaista izgubljeni, dok sam ja bila mala majka bi dolazila da mi poželi laku noć odjevena u prelijepe haljine. Takva je odlazila na operu te sam u tim momentima zavoljela modu jer je moja majka u tome izgledala poput princeze. Kada ste mala djevojčica ponašate se kao i mali dječak. Ono što nas razdvaja je moje prisjećanje na dobivanje prvog ženskog kupaćeg kostima. Tada sam imala samo sedam godina ali sam se osjećala kao djevojčica.

–          Uvijek mi je trebala odjeća koja me činila ženom. Kada sam bila mala, dopadale su mi se Audrey Hepburn i Jane Birkin. One su bile ikone sve žene koje imaju ravne grudi, one su bile tako seksi čak i bez grudi. Kada sam imala samo petnaest godina maštala sam o tijelu Brigette Bardot. S druge strane sam vidjela eleganciju Audrey Hepburn koju Bardot nije nikada posjedovala. Prije nego sam se počela baviti manekenstvom shvatila sam kako neke žene stare brže.  Bilo je fantastično biti luckast i seksi poput Marelyn Monroe, sa onako razbacanom kosom i kukovima, ali je mene privlačila elegantna tanka linija ženskog tijela. Uvijek sam voljela eleganciju i izdvajala je iznad slijepe privlačnosti.

–          Kroz manekenstvo sam naučila da koristim svoje tijelo. Mislim da vas niko ne može poučiti o vašem stilu. Stil imate ili nemate, ja ga nikada nisam imala u potpunosti. Manekenstvo me primoralo na razmišljanje o stilu. Tako sam saznala da se stil ne može kupiti. To je nešto privatno i lično. Ukoliko se oblačite po smjernicama dizajnera od glave do pete vjerovatno ćete izgledati smiješno. Takvo oblačenje se kosi s pravilima mode. Brendirana torba i cipele u kombinaciji s brendiranim šeširom od vas može napraviti pokretnu Božićnu jelku. Nikada ne bih stavila ni naramenice niti šiljate cipela a pogotovo ne skinny farmerice. Tako gubite struk i bokova a oni su važni za zavođenje.

–          Manekenke su lijepe žene, ali one nemaju stava. Nemaju stav poput žena kao Bjork koja po meni ima fantastičan stil. Ona izgleda poput malenog i lijepog patuljka, ali se ja nikada ne bih smjela odvažiti toliko da se obučem poput nje. Dopada mi se i stil Marianne Faithfull,  nju sam zamolila da bude moj profesor Engleskog jezika. Često bi snimale naše časove a ponekad bi i zaustavljale traku kada bi razgovarale o Mick Jaggeru, ljubavi i strasti pa čak i komplikovanom životu. Na času bi razgovarale o Yeatsu i Emily Dickson, a onda bih ja iznenadno pritisnula pauzu kada bi čula nešto interesantno. Zaista se toga mogu prisjetiti a sada mi je žao što sve to nisam snimala.

–          Ne presvlačim se radi muškaraca. Nikada nisam osjetila da je moć slave važna za ljubavni život. Kada imaš ozbiljnu vezu s nekim on iznenada postaje samo običan muškarac. Ukoliko je talentovan onda je veza bolja, ali muškarci su samo muškarci. Intima jednostavno po strani stavi sve socijalne prednosti, i samo ih intima može učiniti zaista nagim. Svijet mode me je izmijenio i učinio jednostavnijom. Bila sam stalno izložena modi zbog toga sam bila opuštena navečer, na kraju radnog dana kada nisam posezala za visokim potpeticama. Nikada ne stavljam ni šminku, mislim da ona povećava broj godina.

–          Volim biti u svijetu mode, volim dizajnere. Volim Yvesa Saint Laurenta. On je bio prvi koji je pomiješao pavu i crnu boju kao i crvenu i rozu. To niko nikada nije uradio prije njega. Imao je i prelijep vrt u Maroku, prepun rozih i crvenih ruža i stalno je ponavljao : „ukoliko to priroda može uraditi, mogu onda i ja!“ Tada je napravio crvene haljine sa rozim kaiševima. Takav stil se smatrao greškom mode prije nego li je on to napravio. Ljudi su mislili da će te boje jednostavno negirati podlogu, ali ono što je on napravio je bio savršeno i prelijepo.

–          Volim i pomalo luckaste dizajnere poput Gaultiera. Njegovi me radovi uvijek ostave bez daha. Voljela sam i uživala i u showu Terrya Muglera koji je također pomalo lud. Znam da bi i Diana Ross bila tu, a svi bi bili odjeveni u kožu boje vanilije, iz nekog razloga, mislim da je to bilo radi utiska ali se sjećam da bi na kraju showa svi doslovno podivljali u pozitivnom smislu.

–          Uvijek sam uživala u mijenjanju dizajnera, usklađivala sam se sta njihovim stilovima i vizijama. Dolce & Gabbana su oduvijek željeli vratiti stil tradicionalne Sicilijanske žene koji je oduvijek bio pohotan i seksi, svijetao i luksuzan, dok je Valentino oduvijek volio savršeno zavodljive stilove. Taj posao je iznimno težak ali njima nije nikada dosadno.

–          Kada sam bila na pisti Yves Saint Laurenta, zamolila sam ga da mi da jednu od njegovih haljina umjesto novca. Dobila sam je i kada sam se pogledala izgledala sam jako lijepo. Bez dekoltea, veoma duga haljina koja je ujedno i jednostavna. Kada sam pogledala leđa, haljina je bila potpuno otvorena. Moja majka je bila doslovno šokirana kada je vidjela da nosim tu haljinu ali je sve na kraju preboljela.