Prvi Bosanac u svemiru već 2010. godine

U augustu 2010. godine kako najavljuju iz projekta X Prise Nebojša Stanojević leti u svemir! Kao prvi Bosanac Nebojša će dijeliti svoju kabinu s prijateljem iz Hrvatske Miroslavom Ambrušem. U kabini će provesti 12 sati i letjeti brzinom od 25 do 30 hiljada kilometara na sat. Planirali su napraviti devet krugova oko zemlje, a prizemljit će se negdje na Pacifiku, gdje će ih čekati spasilački brodovi, helikopteri i snimatelji.  Za www.ka5an.ba Nebojša govori o svom hrabrom poduhvatu koji će ga odvesti ravno prema zvijezdama.

Polijetanje

Pokraj pacifičke otočne države Tonge George Tupou V. za polaske u svemir dodijelio je najjužnije ostrvo Eua. Blizina ekvatora čini da se u orbitu leti sa puno manje goriva nego li je potrebno.

–          Godinu dana nakon što je Google  u fondaciju X Prize dao na čuvanje iznos od 30 miliona dolara, htio sam vidjeti ko se za nju takmiči. Nagrada će pripasti onom privatnom poduhvatu koji do 31. novembra 2012. Godine prvi na Mjesec pošalje robotsko vozilo, a ono na površini Mjeseca pređe najmanje 500 metara i o tome kao dokaz pošalju sliku.

–          Za takav poduhvat se prijavilo više desetaka ekipa, prihvaćena je 21 prijava, a takmiči se 19 ekipa jer su dvije ekipe odustale od takmičenja. Prijavljene su ekipe fakulteta i privatnih kompanija kao i ekipe koje pripadaju drugim izvorima finansiranja.

–          Ekipa u kojoj sam ja je popunjena  ljudima čija se prezimena završavaju na „ić“ a robotsko vozilo koje treba šetati po Mjesecu su nazvali Tesla.

Udruženje ljudi koje nosi naziv „Synergy Moon“ je mnogima nepoznato, riječ je o udruženju kojeg sačinjavaju naučnici, poduzetnici i nevladine međunarodne organizacije. Lider tima je profesor dr. Kevin Myrick, matematičar, astofizičar i raketni inženjer sa svojom kompanijom „Interplanetary Ventures“. On usko sarađuje sa kompanijom „Interorbital Systems“ koja donira raketu. Kompanija koja donira raketu je ujedno organizator komercijalnog programa za slanje turista u orbitu. Njihov rad je stalan i uskoro testiraju novu raketu Neptune 100, koja će s pilotom moći ponijeti pet turista. Raspitali su se u svom „Mjesečevom projektu“ za dobrovoljce i prvi let s kapsulom za dvije osobe je već dogovoren.

Poznati čekaju ali Bosanci ne

Raketom Neptune 100 mogu na Mjesec poslati sondu s robotom od 60 kilograma, a u zemljinu orbitu ona može ponijeti težinu od jedne tone. Za probni let u kapsuli jedno mjesto je osigurano upravo za našeg Bosanca, Nebojšu Stanojevića.

–          Na webu fondacije X Prize je objavljeno moje ime na pilotskom mjestu. Mislim da nikada nebih skupio toliko love da bih mogao uplatiti put u svemir,  ovako ću moći ispuniti svoj san i napraviti nešto izuzetno. Moje ime će biti povezano s velikim imenima Johna Glenna, Juria Gagarina i ostalih hrabrih astronauta.

–          Na ovo putovanje čekaju Angelina Jolie, Brad Pitt i Madona. Na listi su i imena nekih milijardera, koji će taj užitak masno platiti. Za sada se plaća 800.000 dolara za samo jedan let u kapsuli koja može nositi pet putnika – turista s vođom puta. Predviđeno je da prva svemirska komercijalna putovanja započnu 2012. godine.  Naravno, za one koji to žele i imaju dovoljno love.