Jeftino nije uvijek sigurno

Piše : Tarik Kapetanović

Građani svijeta kao i američka vojska se suočavaju sa sličnim rizikom, otkazivanjem potencijalno nesigurne tehničke opreme. Komponente koje su ugrađene u ratne avione brodove ,  komunikacijske sisteme ali i mikrovalne pečnice nisu dovoljno sigurne. Razlog je jednostavan, njihovi proizvođaći nisu licencirani. Loši mikročipovi pronalaze svoj put od tržnica u ruralnim dijelovima Kine  do njihovih prodavača na dalekom Zapadu. Kineske tehničke komponente možemo pronaći u brand name opremi ali i mobitelima koji se prodaju širom svijeta.

Vojna industrija je tokom svog redovnog testa u novembru 2005. godine primijetila i objavila više grešaka. Vojna oprema je jednostavno otkazala poslušnost. Eksperti su uzroke tražili u dotrajalosti i čestoj modernizaciji, ali su se stvarni uzroci krili u malenim mikročipovima koji su sastavni dio svakog tehničkog uređaja. Međutim, možda najveća prijetnja po čovječanstvo ne leži u upotrebi jeftinih čipova u vojnoj i avio industriji. Tehnološko uporište za korištenje jeftine opreme je u IT (information tehnology) industriji koja za svoju bazu koristi DSL routere i modeme koji se pod logom brand name-a prodaju u čitavom svijetu.

Osnov uspješne prodaje leži u pristupačnoj cijeni ali i izdržljivosti. Routeri s ugrađenim jeftinim čipom se mogu kupiti na bilo kojem kontinentu. Oni se tako jednostano  koriste u svakom domu i državnim institucijama. Dovoljno je samo odviti četiri ili više šarafa, zapisati oznaku sa osnovnog čipa i unijeti podatke u neki od internet pretraživača. Uskoro će se pojaviti mnogo web stranica koje upućuju na mjesto proizvodnje čipa.

Američka milionska korporacija „Cisco Systems“ je tokom rutinske kontrole ispravnosti svojih uređaja u routerima pronašla čipove sumnjivog porijekla. Analize su pokazale da su čipovi dolaze iz Kine.

Dok Kineski proizvođači tvrde da su njihovi čipovi kvalitetniji i otporniji na ekstremne klimatske uslove u kojima se koriste, američki stručnjaci ističu da su isti potpuno nelegalni te da su datumi njihove proizvodnje lažni. Sumnja se da su neki proizvedeni u 80tim i 90tim.

Loši i nekvalitetni čipovi  se na američkom tržitu pojavljuju s padom ekonomije i platežne moči prosječnog građanina, dok su apetiti za korištenje moderne tehnologije ostali konstantni. Brand name proizvodi su preko noći postali iznimno skupi, dok su uređaji sastavljeni od komponenti s kineskom tehnologijom približno kvalitetni i znatno izdržljiviji.

Takve performanse su uvjerile prosječnog američkog građanina ali i građane svijeta u njihov izniman kvalitet i otpornost ne sluteći kakve su skrivene posljedice. Čipovi su prodavani za manje od dolara iako je njihova realna cijena bila izražena u hiljadama dolara.

Kineske kompanije se često oglašavaju i prodaju hiljade čipova putem interneta koristeći aukcijske web stranice na kojima se takva oprema može lako i jeftino pronaći. Uobičajeno se potražuju čipovi koji su se koristili u vojnoj industriji za popravke modela čije je rezervne dijelove teško pronaći.

Kupci nabavljaju rezervne dijelove na web stranicama poput ww.netcomponents.com. Tako se kompanije koje prodaju mirkočipove i tehničku opremu  ujedno i štite. Obično se ništa ne zna o njihovom imenu kao ni o podacima rukovodnih lica. Prodaja se obavlja brzo takoreći iz ruke u ruku. Tada se i ne razmišlja o potencijalnim kupcima koji mogu snositi posljedice. Niko nema vremena za istraživački rad koji je u ovakvim uslovima prijeko potreban.

Američki proizvođači čipova tvrde da njihov zadatak nije analiza i praćenje globalnog tržišta koje je prepravljeno lošom opremo, dok se na carinama i graničnim prelazima svakodnevno zaplijeni nekoliko velikih pošiljki loših čipova i hardwareske opreme, koje je u prošlosti napravila idustrija «Texsas instruments». Takva oprema može trajno oštetiti sigurnosti ali i zdravlje ljudi, ukoliko postane i sastavni dio sofisticiranih medicinskih aparata.

Ukoliko žele sigurnu opremu i čipove možda bi se kupci trebali preusmjeriti na skupa tržišta u vlastitim zemljama, a ne odlaziti u Kinu i pretraživati internet stranice na kojima se nude jeftini hardwareski dijelovi.

„Jeftine kompjuterske dijelove i čipove možete lako pronaći i kupiti ali morate imati na umu da oni često imaju problem s kvalitetom i garancijskim rokom“, dodaju kineski komentatori web foruma.

Dijelovi nepoznati :

Ovdje su neki od primjera naprednih vojnih aviona u kojima su pronađeni krivotvoreni čipovi

e-2c hawkeye surveullance plane – čip pronađen u navigacionom sistemu

f-15 fighter jet čip u kompjuteru koji nadzire let

sh-60 seahawk helikopter – nije objavljeno u kojem tehničkom djelu je pronađen čip

uss Ronald Regan aircraft carrier  – čip pronađen u radarskom sistemu