On- line vandalizam

Piše : Tarik Kapetanović

Četvrtog maja 2001. godine u 8 sati ujutro desilo se čudo. Oficijelna web stranica Bijele kuće je bila blokirana. Svi su pokušavali ali se na ekranu iznova pojavljivala greška.  U podne istog dana stranica je bila u potpunosti srušena.  Uzrok pada je bio jasan. Stalni DDoS napadi i ping servera koji je primao komandu stalnog otvaranja stranice uzrokovao je potpuni softverski krah. Istog dana su napadnute stranice vojne mornarice kao i mnogih federalnih agencija.

O izvoru napada se nije diskutovalo. Na stranicama su bile ispisane jasne poruke : „pobijedimo američki imperijalizam“  i  „Napadnimo anti kinesku aroganciju“. Na web stranici američkog nacionalnog poslovnog centra je  ispisano „China HACK“ dok je na web stranici agencije za zapošljavanje pisalo „I AM CHINESE“.

Kineskim hakerima su se tokom internetskog rata pridružile i kolege iz Argentine, Indije i Saudijske Arabije. Američka vojska je proglasila stanje pripravnosti. Sedmice su odmicale a napadi su se pojačavali. Minijaturni rat je trajao petnaest dana, a stručnjaci su izračunali da je srušeno preko 1000 američkih web stranica. U tom periodu novinari „Timesa“  pišu o prvom hakerskom ratu.

Kineski hakeri su i prije napadali američke web stranice, sve je počelo još 1999. godine. Kompjuterski stručnjaci danas tvrde kako je mali hakerski rat započela nekolicina patriota. Osnovna prijetnja ipak leži skrivena u individualnim ambicijama hakera koje mogu dovesti do stvarnog ugrožavanja internetske infrastrukture.

S početka su napadi bili loše koordinirani, njihov cilj nije bio stvarno rušenje web stranica nego jeftini on line vandalizam. Udruživanje sa drugim hakerima je dovelo do prijetnje. U protekle dvije godine kineski hakeri su napravili značajan pomak.  Osigurali su pristup podacima NASE, upali su u odjel za poslovanje amerike, srušili su humanitarnu stranicu Darfura i napali oficijelnu stranicu CNNa.  Osnovno pitanje je ko stoji iza napada ? Da li je to samo grupa patriota ili se radi o udruženju kojim se lako može manipulirati?

20. maja 2003. godine Peng  Yinan poznat po nadimku „Coolswallow“ je uspio pristupiti podacima Šangajskog Jiaotong univerziteta. Taj ga je poduhvat zasigurno ohrabrio i potakao na nove akcije. Uz pomoć kolega Yinan osnova grupu koja je nazvana „Javaphile“. Organizacija na početku nije imala hakerski predznak. Isprovocirani svjetskim dešavanjima članovi grupe su odlučili pokrenuti i hakerske napade.  Jedan od značajnijih hakerskih napada grupe bio je i rušenje web stranice tajvanske kompanije „Lite –On“ . Hakerska organizacija je čak otvorila i web adresu sa listama planiranih napada kao i popisom izvršenih napada. Na stranici su bile i dvije kontakt adrese ali i nadimci svih članova grupe.

Sve je ipak ostalo neprimijećeno do 2005. godine kada su lingvisti u Kanzasu u pretraživač Google ukucali riječi koje su otkrile Pengov identitet i trajno otklonile prijetnju po internet komuniciranje.

Duh u kompjuteru

U oficijelnom izvještaju američkog kongresa stoji kako je osnovna stavka ugrožavanja dobrih ekonomskih odnosa između Kine i Amerike upravo internet špijunaža. Kineski hakeri su postali i prijetnja razvoju sofisticirane tehnologije. Stručnjaci  zbog toga preporučuju čuvanje svih podataka koji sadržavaju informacije o novčanim transakcijama, javnom zdravstvu i vojsci.

Ukoliko se podaci ne budu štitili sve bi moglo biti javno i dostupno. Povjerljive šifre bi mogle biti lako izmijenjene pa bi se mogao omogućiti lak pristup kompjuterskim sistemima odgovornim za avio saobraćaj, napajanje električnom energijom i bankarstvom.

Stanovnici planete se pretjerano ne zamaraju ovim pitanjima, ali su vlade moćnih zemalja itekako zabrinute. Američki predsjednik George Bush je prije odlaska s funkcije osnovao Agenciju za internet sigurnost.  Predsjednik Barak Obama je istoj agenciji na početku mandata uplatio 355 miliona dolara kako bi poboljšao sigurnost informacionih sistema.

Hakerima kako tvrde stručnjaci ne upravljaju vlade.  Mladi ljudi se grupišu vođeni istom idejom. Njihov cilj je širenje patriotizma i ljubavi prema svojoj zemlji.  Kinezi vođeni jednom idejom sjede ispred računara koji im omogućava stvaranje virtuelne slike svijeta. Oni su postali opozicija koja želi komunicirati s javnostima. Njihovo znanje se povećava ukoliko se formiraju grupe poput „Crvenih hakera“ koje imaju značajan uticaj na internet komunikacije.

Pripreme za napad

Tokom 2004. godine Scott Henderson vojni ekspert za informacijske tehnologije počinje raditi na projektu zvanom „Crveni hakeri“. Njegovo poznavanje kineskog jezika omogućilo mu je pretraživanje pojmova poput „crnog gosta“ koji je u kini sinonim za hakera.  Nakon mukotrpnog pretraživanja na ekranu su se pojavile stranice poput www.hackbase.com , www.hacker123.com, www.hack8.cn . Pretraživač je izbacio na hiljade sličnih stranica. Njegova spoznaja je bila zastrašujuća. Svaka stranica je predstavljala pojedinačno udruženje. Na stranicama su se mogli pronaći podaci o napadima, preuzeti dokumenti kao i kontakti članova. Neke stranice su pružale i dodatne informacije poput brojeva mobilnih telefona kao i pojedinačnih web stranica. Nakon prikupljanja informacija Scott je počeo skicirati. Na velikom papiru je crtao mrežu kontakata. Skica sadržavala preko 250 potencijalno opasnih hakerskih stranica. Precizna analiza njihovih članova omogućila je i pojedinačan popis.

Broj je bio fascinantan, u Kini je u tom trenutku bilo oko 380,000 registrovanih hakera. Svi su bili podijeljeni u klubove. Među hakerima su bile djevojke pa čak i djeca. Neka udruženja su imala čak i snimljene himne. Svi su bili ujedinjeni oko jako izražene nacionalne ideje.  Jedan od članova hakerske mreže koji se pojavljuje pod nickom „Hakerski kum“  pojašnjava :

–          Za razliku od hakera zapadnog svijeta kineski hakeri su strogo individualci ili anarhisti. U kini se hakeri fokusiraju na politiku jer su mladi i puni zanosnog patriotizma. Nacionalno promišljanje je posebno istaknuto jer je ono sama osnovica ideje. Hakeri šire nacionalnu ideju koristeći samo laptop i internet konekciju što je prilično jednostavno.

Haker je rođen

Univerzitet Jiaotong u Šangaju je jedan od najboljih univerziteta u Kini. Smješten na južnom kraju Šangaja, okružen laboratorijima i multinacionalnim korporacijama odaje kompletnu sliku rastuće inteligencije. Upravo je na tom univerzitetu nastalo hakersko udruženje „Javaphile“ u septembru 2000. Godine. Njegov osnivač Peng Yinan je samo okupio studente čije je polje interesovanja bilo usmjereno na programiranje i psiho analizu. Sa svojim cimerima bi satima raspredao o svjetskoj politici, dok bi tokom rasprave dominirao njegov nacionalni stav. Na internetu bi često objavljivao tekstove o budizmu i kineskoj hrani pa ga se nije moglo povezati sa udruženjem.  Hakiranje korporacijske web stranice „Lite-On“ je Pengu osiguralo slavu. Nakon osnivanja organizacije „Javaphile“  Peng počinje sa odabranom svojih političkih stavova. On postaje elektronski patriota. Nakon američkog napada na Irak tokom 2003. Godine Peng ruši stranicu medijske kompanije „Fox News“ News na kojoj ispisuje „Neka Allah blagoslovi Irak!!!“  i „Ne bacajte bombe, odbacite Busha.“

Hvatanje za rep

Veliki problem za agencije poput FBI-a je hvatanje i osuđivanje hakera koji trenutno obavljaju poslove.  Legalna zakonska procedura za osudu još uvijek ne postoji. Brzi protok podataka se također ne može adekvatno pratiti. Zbog toga je najbolja preventiva zaštiti ličnih podataka.  Svaka bi zemlja trebala štititi svoje građane koji moraju osigurati sami sebe.

Hakeri su skupina koju je sve teže pratiti, oni komuniciraju svojim kodnim jezikom putem privatnih poruka. Sve je manje onih koji koriste blog i web stranice. Na Pengovom blogu se i sada može pronaći devet e mail adresa putem kojih možete komunicirati sa slavim hakerom.  Pokušao sam kontaktirati Penga ali mi je uskoro stigao kratak e mail.  U mailu je pisalo : „Peng se više ne bavi sigurnosnim internet sistemima, ali se njegove metode još uvijek izučavaju.“

Zna se da je poznatri kineski Haker diplomirao te da radi kao predavač na univerzitetu. Američki stručnjaci smatraju da su Kinerske vlasti Penga angažovale tokom Olimpijskih igara u Pekingu. Njegov zadatak je bio promatranje internetskih sistema. Od tada se za Penga ništa ne zna, on je definitivno nestao iz hakerskog svijeta, kojem kako se čini ni malo ne nedostaje.

Ostavite komentar