LCD ili plazma?

Nakon odlaska stare katodne cijevi u historiju, svi počinjemo razmišljati  o kupovini novih LCD i plazma televizora, rijetki znaju koja je razlika između ta dva tehnička dostignuća a sve se teže odlučiti za pravi i kvalitetan proizvod.

Kupovina novog televizora nikada nije bila teža, nekada su se televizori razlikovali po dijagonali ekrana a danas važnu ulogu igraju mali i jako bitni detalji. Na policama prodavnica tehničke robe možemo vidjeti različite marke poznatih svjetskih proizvođača koji značajno otežavaju izbor neupućenog kupaca.

Lijep dizajn, kvaliteta slike, laka prenosivost i mala težina su prednosti skupih „tankih ekrana“ kojima još uvijek samo cijenom konkurenciju stvaraju stari televizori s katodnom cijevi. Potrošači bi se prije svega trebali odlučiti za kvalitetan uređaj, razlog više je i uvođenje digitalnog signala koji se očekuje 2015. godine. S uvođenjem digitalnog signala stari televizori s katodnom cijevi će postati apsolutno neupotrebljivi.

Bitno je pravilno izabrati, šta je to LCD a šta plazma televizor? Treba pitati servisere?!

–          Zanemarimo li tehničke u sastavu ekrana i karakteristikama koje su za krajnjeg potrošaća često nerazumljive, kupcima je bitno objasniti da LCD televizori troše puno manje električne energije nego plazme. LCDi čak i traju duže a rezolucija slike može biti veća od plazma Tv-a, objašnjava serviser

Zbog toga možemo zaključiti da bi kupac koji želi uživati u filmovima trebao kupiti LCD dok bi ljubiteljima tv sporta više odgovarala plazma. S novim razvojem tehnologije, tehnološki napredak ide u korak s LCD televizorima te se kupci često odlučuju za njih.

–          LCD aparati su kvalitetni i mogu raditi oko 100.000 radnih sati što je u prevodu oko 15 godina. Novi LCD televizor neće pružiti puni užitak jer lokalne Tv stanice često ne emituju digitalni signal ali kvalitetu slike poboljšavaju kablovski operateri koji nude pakete programa visoke reolucije.

T.K