Mirotoksini napadaju

Istraživanja stručnjaka u kojima se navodi kako su mikrotoksini pronađeni integralnom heljdinom i raževom brašnu te pahuljicama. Taj podatak je potakao su našeg novinara na istraživanje.

Kako navode svjetski stručnjaci, mikrotoksini u brašnu mogu kod konzuemnata izazvati različita oboljenja a često se javljaju i bolesti s malignim formama.Koliko je zdrava hrana koja se nudi krajnjem kupcu u Bosni i Hercegovini zdrava i sigurna te da li treba biti posebno pažljiv prilikom selekcije i konzumiranja takozvane zdrave hrane istražio je novinar ka5an.ba.

Naučnici su u svojim radovima objavljenim u svjetskim prestižnim listovima nebrojeno puta pisali  o metodama kontrole proizvoda koji u svom sastavu sadržavaju različite žitarice. Briga naučnika nije neopravdana a svoje tvrdnje često potkrjepljuju činjenicom u kojoj stoji kako se u skladištima i na njivama koriste opasni otrovi koji luče plijesan.

Iako ljekari preporučuju zdravu hranu, njena kvaliteta se mora često mora dodatno utvrđivati. Naučnici kažu kako navika koja navodi na potapanje pahuljica u mlijeko ne sprječava širenje otrova. Ne pomaže čak ni pečenje hljeba od integralnog brašna u rerni niti se širenje loših materija može vidjeti golim okom. Naučnici govore kako potrošačima treba pojasniti da se loše materije mogu lako uništiti.

Mikrotoksini u žitaricama se ne mogu uništiti kuhanjem ili pečenjem. Loši sastojci koji se mogu naći u brašnu trajno ostaju u proizvodu i krajnji konzumenti neće osjetiti razliku niti u mirisu ni u ukusu. Ništa im se neće desiti u trenutku dok jedu takvu hranu ali se mikrotoksini polako talože u organizmu, ističu naučnici.

Antrfile :

Mikrotoksini su najprisutniji u integralnom brašnu, dok se kod pravljenja bijelog brašna skida omotač sa zrna koji je često i najviše kontaminiran te je zbog toga manji rizik od bijelog brašna. Dodatne probleme stvaraju „divlji“ mlinovi u kojima se ne održava redovna higijenska provjera prostora, objašnjavaju stručnjaci.

Antrfile # 2 :

Stočna hrana je također izuzetno kontaminirana, u čak 70 % uzoraka stočne hrane su pronađeni mikrotoksini. Kada životinje konzumiraju hranu u njihovom tijelu se talože mikrotoksini a posebno rizični dijelovi su unutrašnji organi i iznutrice.

Anketa :

Bojan Čeklić – Student  30 :

Bavim se sportom i volim žitarice. Mislim da su najbolje one od poznatijih i provjerenih proizvođača te samo njih konzumiram.  Prehrana uz žitarice donosi puno energije a poslije takvog obroka ćete se osjećati savršeno!

Esmer Karić Penzioner  65 :

Nisam neki ljubitelj žitarica osim kada su u vrućem pecivu, vidim da sada mnogi vode računa o ishrani i govore kako će ih žitarice spasiti. Kupuju kile i kile prerađenih žitarica u prodavnicama zdrave hrane. Tamo je sve to lijepo upakovano u šarene kese s mašnicama, mislim da je bolje jesti meso jer ono daje pravu energiju.

Koviljka Knežević Nastavnica 54 :

Mislim da se u velikim kesama žitaricama može naći puno otpada i prašine, kada poželim nešto lagano i slatko kupim malenu kesicu žitarica koju pojedem ili poklonim unucima umjesto čokolade od koje se djeca samo debljaju.

Ostavite komentar