Čarolija nordijskih boja

Život u hladnoj Danskoj poznatoj po ekstremno niskim temperaturama je u prošlosti morao biti surov. Danas se osim po hladnim zimama Danska prepoznaje i po specifičnom odnosu prema uređenju prostora u kojem žive Danci.

Neobično je da baš u Copenhgenu možete vidjeti fasade živih boja kada su zime tako hladne a nebo tmurno. Možda baš zbog toga nordijski stil života jasno pokazuje da ljudi mogu biti sretni i zadovoljni čak i kada svoje kuće oboje u tople i živopisne boje.

Svako pripremanje i izgradnja kuće je za Dance svojevrstan obred, Oni se žele boriti sa niskim temperaturama tako što njihove kuće izgledaju uvijek privlačno i toplo.

–          Enterijerima u ovoj zemlji dominiraju dvije osnovne boje, a to su crvena i bijela. Danci jednostavno uživaju u njihovoj simbiozi. Možda je sve i logično, bijela simbolizira čistoću i nježnost ali i snijeg i led kojeg u danskoj ima na pretek. Crvena je s druge strane oličenje topline i vatre koja grije kuću, kaže Adnan Hamzić, bosanac koji trenutno živi u Danskoj.

Upućeni znaju da je Danska poznata po dizajnu, visokom standardu ali i kulturi koja omogućava savršen sklad s prirodom. Dizajneri i arhitekti porijeklom iz Danske su obično poznati širom svijeta. Graditelji sve se češće traže i građevinski materijali koji se najkvalitetnije proizvodi upravo u ovoj sjevernoj zemlji. Danci su poznati po korištenju prirodnih materijala koje upotrebljavaju za izradu dekorativnih i svakodnevno upotrebljivih predmeta što nije neobično u čistom ekološkom okruženju.

–          Bosanci i Hercegovci su navikli na sunce i tople temperature ali toga u Danskoj baš i nema. Zbog toga su se Danci sjetili da problem riješe na jednostavan način. Oni jednostavno stavljaju lampe u okvire prozora i tako prave zamjenu za prirodno svijetlo i sunce kojeg u Danskoj nedostaje. U njihovim kućama nema luksuza i često stari i novi namještaj stoji jedan do drugog bez obzira da li je platno s cvjetnim ili prugastim dezenom, dodaje Adnan.

Mnoge male stvari koje stanovnicima BiH nisu uopšte važne Dancima predstavljaju radost. Boje u našem životu nemaju presudnu ulogu dok se nordijci rado igraju s njima kako bi pobijedili niske temperature. Zbog toga svaka posjeta Copenhagenu može probuditi i veseli duh južnjaka koji zameteni snijegom i zimom zaborave na čaroliju boje.