Stan prodat tri puta

Amela Karačić rođena u Tesliću je nakon godina izbjeglištva u zapadnoj Evropi došla u Sarajevo prije tri godine sa željom da se u tom gradu i tajno nastani. U iznajmljenom stanu je završila fakultet koji je počela studirati još prije rata, položila državni ispit i počela raditi.

Željela je osnovati porodicu pa se sa svojim mužem odlučila na kupovinu stana. S nešto ušteđevine i uz značajan dodatak finansija koje dolaze od bankovnog kredita se odlučila na kupovinu stana. Amela je željela kupiti stan od 50 kvadrata u zgradi koja je bila u izgradnji.

Potpisala je ugovor, uz obećanje da će u stan useliti sredinom prošle godine. Nakon potpisivanja ugovora platila je za stan i počela vraćati kredit u banci. Gradnja stambenog prostora je tekla sporo a u njenom stanu majstori nikako nisu završavali finalne radove.

Nakon povratka u iznajmljeni stan strpljivo je čekala ali je ubrzo shvatila da se čekanje ne isplati. U ruci je imala ugovor o kupovini i ugovor za vraćanje kredita u banci ali nikako i ključeve stana koji je još uvijek bio u izgradnji.

Čekanje je bila jedina solucija sve dok Amela nije odlučila kontaktirati i druge kupce i investitore. Nakon manje istrage je utvrdila kako je njen stan prodat čak tri ili četiri puta različitim kupcima te da je broj mobilnog telefona investitora stalno nedostupan.

Zgrada je krajem godine prividno završena ali je stan Amele K. Ostao potpuno nedovršen. Kupci se spore oko vlasništva, a Amelu još samo rata kredita podsjeća na prevaru koju je doživjela.

–          Mislim da investitori namjerno nisu završili naš stan jer je isti prodat više puta, na kraju se novac i potrošio pa ga je nedostajalo i za isplatu majstorskih plaća. Može se desiti da je naš stan prodat i nekome ko je potraživao dugove od investitora, kažu oštećeni stanari.

Ugovori o kupovini stana su ovjereni na sudu, ali to nije olakšavajuća okolnost, u sudu kažu da nemaju evidenciju o broju ugovora i potencijalnim kupcima istog stana. Banke s druge strane provjeravaju svu dokumentaciju radi zaštite vlastitog interesa koji baziran na hipoteci i redovnoj otplati kredita vraćaju čak i prevareni kupci.