Obojena voda

Dok tržište BiH očito postaje unosno područje za prodaju čajeva u kesicama, krajnji potrošač se često promatrajući filter kesicu pita kakvo je to bilje unutar nje i da li se radi o čistoj prašini i ostacima kvalitetnog čaja?!

Da bi odgovorili na ta pitanja, ispili smo mnogo čajeva i obišli tržne centre u kojima se prodaju strani ali i čajevi proizvedeni u regionu. Jednim pogledom smo primijetili kako se cijene drastično razlikuju dok o kvaliteti niko ozbiljno ne progovara.

Potrošači nisu dovoljno informisani, kupuju se različite marke čaja a prodaja jeftinijih brendova je značajnija. U prodavnicu dolaze ponuđači koji nude produkte niže cijene i lošeg kvaliteta. Potrošači vjeruju da je čaj zdrav napitak te da ga mogu koristiti u liječenju. Često su takve poruke otisnute na ambalaži čajeva koji se pakuju u velike vrećice u kojima su jasno vidljivi cvjetovi i listovi suhe biljke, primjećuje prodavačica u DP marketu

Upućeni tvrde da je čaj s osušenim cvjetovima i listićima daleko bolji od onog kojeg kupujemo u filter kesicama. Kako pišu stručnjaci, u filter kesici često završavaju nekvalitetni ostaci bilja. Često je to i čajna prašina koja ostane poslije pakovanja listića. Zbog toga potrošači prvenstveno trebaju razmisliti o kvaliteti proizvoda.

Primjetio sam kako možemo kupiti sve više čajeva u filter kesicama u kojoj se sudeći po ambalaži nalazi mješavina više suhih biljaka. Mislim da je efikasnije brati trave na planinama koje kasnije možemo osušiti nego piti pakovani čaj koji nema nikakav ljekoviti efekat, kaže Fehim Demirović, kupac.

Kupce ne smije začuditi ako njihov čaj liči na obojenu vodu, sve je dio politike proizvođača koji odavno ne prodaju ljekovite trave od kojih se pravi poznati topli napitak

Priprema čaja

U toplu vodu, dodajte dva grama čaja potrebnog za jedan napitak, sačekajte pet minuta i izvadite filter kesicu ili procijedite listiće. Tada ćete dobiti blag napitak koji se preporučuje nervoznim osobama s lošim snom. Za jači čaj kesicu zadržite u šolji deset minuta i ispijte napitak sa svim kvalitetnim dodacima.

Žuti čaj

Nova moda u svijetu je žuti čaj koji povoljno djeluje na organizam zbog pojačanog uticaja na metabolizam koji pod njegovim dejstvom ubrzava. Tako žuti čaj pomaže u procesu mršavljenja. Po istraživanjima stručnjaka u žutom čaju se nalazi i biljna hemikalija EGCG koja povoljno utiče na opuštanje organizma.