Medijska prepucavanja

Često se pitam a još češće pokušavam sebi odgovoriti na postavljena pitanja, zbog toga ću neke stvari podijeliti i s Vama. Na primjer, pitam se koliko u BiH ima medija koji ne poštuju zakone, također ima li onih koji krše tuđa prava ali i prava na slobodu. Na kraju se pitam da li u BiH ima medija koji svjesno objavljuju neistine te da li ima onih koji bez trunke obraza lažu?

E kad sam se sve to lijepo zapitao, onda Vam moram reći da sada riječ mediji zamijenite s političari pa će vam sve biti jasno ko za koga laže i u službi koga neki govore istinu.

Zbog toga nas ne treba čuditi naglo propadanje novina u regionu. Političari uvijek drugima zamjeraju ono što sebi nikad ne bi spočitali pa tako gase novine i kažnjavaju novinare umjesto da propitaju svoje elitizam.

Tužno je gledati sve te spletke dok koračamo putem prema Evropi koji za nas gazaju stranci. Tužno je gledati i nesklad naših političara koji nikako da shvate da Evropa nije geografski pojam nego skup standarda i zakona koje propisuje.

Kada bi malo prokopali po knjizi EU standarda naši bi političari na BHS jeziku mogli pročitati kako se smatra nedopustivim da se ugrožavaju novinari i egzistencija medija. Što bi drugim riječima bilo da država ne smije ugroziti ekonomsku održivost i nezavisnost medija.

Kada bi to mogao pojasniti političarima rado bih prisustvovao seminaru na kojem bi se medijski eksperti obratili novinarima koji krše zakone te otuđuju prava i slobode nekih članova društva. Interesantno bi bilo i slušati predavanje o vođenju plaćenih kampanja kao i promociji stranaka.

Mislim da se takvo šta još dugo neće dogoditi kod nas! Zbog toga se trebamo educirati kako bi znali čitati i tumačiti naslove koji složeni u tri reda ne mogu imati ispravnu poruku.