Grad otok

Piše : Tarik Kapetanović

Bosanska otoka nije grad, veća je od mahale ali je i manja od kasabe. Otoka je svoj status opštine izborila davne 1958. godine od kada ona ponosno nosi titulu gradića na prelijepoj rijeci Uni. Udaljena 11 kilometara od Bosanke Krupe a samo 23 kilometra od Bužima, ona je perfektna lokacija za sve posjetioce i putnike namjernike željne mira i odmora.

Specifičnost ovog grada je upravo u njegovom nazivu. Naselja su izgrađena na obalama rijeke Une ali je Bosanska Otoka izgrađena na otocima koje je odavno formirala rijeka. Grad leži na čak dvadeset i četiri otoka dok je s ostatkom „kopna“ povezan starim čeličnim mostom izgrađenim još 1920.  godine.

Zbog plodne zemlje i kristalno bistre vode koja krasi ovaj kraj prostor, današnje područje Bosanske Otoke je bilo naseljeno još od prahistorijskog vremena. Kao svjedoci tog vremena sačuvani su i ostaci glinenog posuđa koje su proizveli prastanovnici ovog plodnog kraja

Stari pisani dokumenti o postojanju naselja datiraju još od 1264 godine kada se spominje područje „insula“ u kojem je bila dobro utvrđena tvrđava. Kasnija ispitivanja su dokazala da se i sama tvrđava nalazila na jednom riječkom otoku te je tako bila okružena vodom i izolirana od napada.

Danas ljepote Bosanske Otoke čuvaju ljuti Krajišnici koji samo rijetkima otkrivaju pravi put do malenog grada.  Gradić je postao i zanimljivo turističko odredište koje je vremenom stasalo na jednoj i jedinoj rijeci Uni koja misteriozno pravi čak dvadeset i četiri ade oko otočkih kuća.  Osim mostovima i čamcima otoci su povezani i bisernim slapovima, koji se kao da je to namjerno uvijek nađu pored iznimno lijepih izletišta.

Jedan od velikih problema ovog kraja je i kanalizacija i izgradnja malih mlinica koje postaju ugostiteljski objekti. Ljudi žele privući turiste te lako i bez naročitih dozvola prave ugostiteljske objekte koji nisu spojeni na kanalizacionu mrežu. Tim se uništava ljepota biserne rijeke Une i prelijepih slapova. Slapovi koje je voda formirala hiljadama godina se doslovno mogu pregaziti jer su za vrijeme niskog vodostaja oni  ništa drugo do prirodni mostovi koji vode na putu do otoka na kojem se nalazi privatni ugostiteljski objekt.  Ukoliko se ulazak  naplaćuje, gazda će bez pitanja srušiti slap kako bi ostvario nadnicu od pola konvertibilne marke za jednog gosta.

Posjetioci ovog malenog gradića ljepotu prirode uspoređuju sa nacionalnim parkom Plitvička jezera koje se nalaze u susjednoj Hrvatskoj. Svi govore o bajkovitim bojama Bosanske Otoke koje pružaju smiraj duši i potpunom odmoru za tijelo. San svih stanovnika Bosanske Otoke je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini slijede njihov primjer te da najbolji način čuvaju životnu okolinu i gradove u kojem žive.

O Otočanima se ne govori mnogo, ali se u tom prelijepom kraju zadržala jedna stara narodna poslovica koja kaže : „Sačuvaj me Bože Otočke laži, Krupske gladi, Bužimskih strana i Cazinskih budala. Možda jedna rečenica ne može opisati sve jer se često poslovice i interpretiraju na pogrešan ali uvijek odgovarajući način.

Tokom posjete ovom predivnom gradiću nisam imao sličnih iskustava, možda sam i sretan zbog toga ali tvrdim da je Bosanska Otoka iznimno miran grad koji odiše ljepotom duha njegovih stanovnika i iznimnom gostoljubivošću prirode koja je otvorila svoju bajnu lepezu upravo u ovom prelijepom mjestu.

One thought on “Grad otok

Comments are closed.