Aktivne kriminalne grupe

Vijesti da su naše komšije i susjedi napredniji od nas su već stara vijest. Bezvizni režim, bolja ekonomska situacija i razvijeniji turizam su samo neke od činjenica s kojima se bore BIH državljani. Nekada i građani BiH mogu odahnuti, nedavno je britanski Daily News prenio top listu najopasnijih kriminalnih grupacija svijeta među kojima se našla i srbijanska mafija i to na zapaženom osmom mjestu.

Lokalne mafijaške grupe na top 10 listi nisu spomenute, ali Daily News navodi kako su pripadnici srbijanske mafije nerijetko rođeni i u zemljama regiona. Britanski list navodi i da je se kriminalne grupe iz komšijske Srbije bave krijumčarenjem i prodajom droga, reketiranjem, kockarskim prevarama, nadzorom kockarnica pa čak i krađom dragog kamenja.

Srbijanska mafija se našla čak ispred albanskih kriminalnih grupa kojima se pripisuju najteža kriminalna dijela u Zapadnoj Evropi.

Korijeni albanske mafije datiraju još iz petnaestog vijeka, a o uspješnoj saradnji albanske mafije sa kriminalnim grupama iz regiona govori i podatak da većina narkotika na ulicama Balkanskih gradova stiže preko granica Srbije i južnih komšijskih država.

Istaknuto mjesto na listi iznad Srbijanske mafije je zauzela Izraleska mafija, za koju se vežu prostitucija, trgovina drogom i surovi atentati. Šesto mjesto je zauzela meksička mafija koju lokalni poznavaoci zovu i „le eme“ u kojoj ordiniraju zatvorske bande.

Pripadnici Srbijanske mafije se smatraju opasnim koliko i japanske „jakuzame“ i kineski „trijadi“ koji postoje još od sredine sedamnaestog vijeka. Japanske „jakuzame“ su poznate i po tetoviranju cijelog tijela i odsijecanju malog prsta dok se kinezima pripisuje umjetnost falsifikovanja novca i piraterija.

Prva tri mjesta na listi su zauzele kolumbijski „karteli“, sicilijanska „koza nostra“ i ruska mafija. Vladari svjetskog podzemlja su pripadnici ruske mafije, ta koje se smatra da broje i do pola miliona članova. Nakon raspada Sovjetskog Saveza ruska mafija kontroliše mnoge kriminalne radnje u svijetu. Članovi ruske mafije ne sarađuju s vlastima a izdajice se kažnjavaju brutalnim ubistvom. Zbog tako strogih pravila ruska mafija stiče reputaciju od koje strijepi čitava zemaljska kugla.

Kako biti prvi među najgorima?

Srbijanski kriminalci su vjerovatno svoju odskočnu dasku pronašli u ratnim dešavanjima u bivšim Jugoslovenskim republikama. Povratnici s brojnih ratišta i članovi paravojnih grupa su se po završetku ratova okrenuli bezakonju. Pripadnici srbijanske mafije su u novembru prošle godine planirali pljačku u kojoj je trebalo biti otuđeno pola tone zlata iz fabrike nakita u Oslu.

Posted in Nekategorisano