Od fotografije se može živjeti

Razgovarao : Tarik Kapetanović

Mladi ljudi danas sve češće komuniciraju putem mobitela i interneta ali su Nikola i Zlatko iznimke. Oni svoju želju za razgovorom nadopunjavaju fotografijom, medijem koji je čista realnost i bespredmetna istina.  Odrastanje u istom naselju ih je povezalo prijateljskim vezama a Nikolina ljubav prema fotografiji brzo se širila i prenosila na prijatelje poput Zlatana. Danas Zlatan i Nikola u svojoj 21 godini fotografiraju i pripremaju izložbe, na kojima plijene pažnju mladih i starijih kolega. Za www.ka5an.ba govore o prvim fotografijama, angažmanima kao i o projektu „300% BiH“ za koji su direktni krivci.

Kada ste se počeli baviti fotografijom ?

Počeo sam praviti prve fotografije već u šestoj godini kada sam na poklon dobio i prvi aparat. Slikao sam nasumice ali sam želio istrajati. U malo zrelijoj dobi sam fotografiju prihvatio kao svojevrstan hobi koji me pratio kroz odrastanje. Danas je fotografija moja ljubav koju efikasno kombinujem s poslom. Zlatana sam uveo u svijet fotografije prije četiri godine, on mi je svojim radom i zalaganjem pokazao da voli fotografiju te da će u budućnosti raditi još bolje i strastvenije .

Da li photoshop pomaže ili odmaže fotografima u poslu ?

Uz Nikolu sam naučio slikati ali su moji fotografski radovi oplemenjeni photoshop efektima. Zbog toga rad ispred monitora cijenim kao i rad iza objektiva. Uživam u obradi slike, mislim da tako fotografiji dajem dodanu notu kvaliteta i boje. Možda čak i ističem njenu kvalitetu, to možete primijetiti i na mojim radovima

Koju vrstu fotografije preferirate ?

Za mene bi to bila modna i komercijalna fotografija, dok svoje slobodno vrijeme trošim na bjesomučno fotografiranje prirode i stvari u njoj. Zlatan i ja se razlikujemo po tom pitanju, on preferira makro fotografiju jer želi istraživati. Često govori kako samo tada vidi neki sasvim novi svijet koji ljudskom oku do sada nije bio poznat baren ne iz njegovog ugla fotografiranja.

Koga bi voljeli vidjeti pred objektivom ?

Moram reći da me privlače jarke boje, nisam od onih koji žele fotografirati ljude, Nikola je stručnjak za taj dio posla. Možda će zvučati čudno ali zaista bih ispred objektiva želio imati leptire. Želim uraditi seriju makro fotografije njihovih boja i krila kao i fotografije na kojima slobodno lepršaju svijetom.

Fotografirali ste mnoge, ali ko je najteži za saradnju pred objektivom ?

Niti Zlatan a ni ja ne možemo izdvojiti ljude s kojima je bilo teško surađivati, možemo samo generalno reći da je lako raditi s mlađim ljudima. Mladi su opušteni i s njima puno lakše komuniciramo.

Šta je po vama potrebno za dobru fotografiju ?

Nisam siguran da li će se Nikola složiti ali mislim da je uz izoštreno oko za dobru fotografiju potreba i odlična oprema. Naravno za potpuni uspjeh je potrebna i dobra ideja kao i sreća za fotografiranje značajnih trenutaka.  Do sada smo mi bili sudbinski sretni fotografi.

Imate li vremena za druge hobije ?

Zlatan je mlađi od mene pa još uvijek ima vremena, ali ga ja zaista u zadnje vrijeme imam sve manje. Ipak pronađem dio dana u kojem odlazim na planinarenje ili na tenis trening. U zadnje vrijeme me jako privlači paraglideing i nisam siguran hoće li me Zlatan slijediti u toj ideji.

Može li se živjeti od fotografije ?

Znamo da se od fotografije može živjeti. Poznajemo puno fotografa koji u našem glavnom gradu solidno žive baveći se fotografijom. Sve zavisi od ambicija i potreba, na kraju, mi smo novi u ovom poslu i mislimo da moramo biti uporni i odlučni u namjeri koja vodi ka uspjehu. Nagrade će nadamo se doći malo kasnije.

Na kojim projektima trenutno radite ?

Trenutno radimo na preuređenju jednog dijela kina Bosna u kojem bi se uskoro mogla naći umjetnička galerija. Usporedo radimo i na organizaciji treće izložbe mladih umjetnika pod nazivom „300% BiH“ koja bi trebala biti izgrađena u novoj umjetničkoj galeriji kina Bosna.