Grad sunca u čaši

Piše : Tarik Kapetanović

Čitluk je maleni grad koji se nalazi na samom jugu Bosne i Hercegovine.  Smješten je na visoravni koju je narod ovog bogatog kraja nazvao Brotnjo. Površina cjelokupne visoravni odgovara području općine Čitluk. Nadmorska visina visoravni varira od 582 do 225 metara što pogoduje rastu biljke „broć“ po kojoj je visoravan dobila ime.

U srednjem vijeku mještanima ovog kraja biljka „broć“ je služila kao važno sredstvo za bojenje tkanine. Stanovnici većih gradova je dolazilo na visoravan Brotnjo kako bi se bojila sukna – platna koja su se kasnije sušila na vrelom suncu. Zbog toga je ova biljka značajna u Čitluku pa se našla i na grbu općine koji je i prepoznatljivi znak grada.

Na području općine Čitluk su sačuvane ilirske utvrde i gradine ali i rimski hramovi  te ostaci objekata iz perioda crkve bosanske te veliki broj turskih kula. Veliki je broj i kamenih spavaća – stećaka sa različitim religijskim i društvenim motivima koji su posebno interesantni za turiste istraživače.

Turistička ponuda grada je usko povezana sa plodovima vinove loze od kojih se pravi poznato čitlučko vino.  Još od davne 1995. godine stanovnici ovog kraja obilježavaju „Dan berbe grožđa“ svake godine u mjesecu septembru. Dani berbe grožđa okupe i mnoga kulturno-umjetnička društva koji ponosno turistima pokazuju dio bogate historijske baštine.

Posebnu pikanteriju za turiste predstavljaju i vinarije kojih u Čitluku ima na pretek. Njihova vina su zahvaljujući  izvanrednom kvalitetu i dobrom glasu posjetioca grada postala prepoznatljiva u čitavom svijetu. Nerijetko na priznatim vinskim manifestacijama upravo vina iz čitlučkih bačvi dobivaju nagrade i zlatne medalje. Čutlučani također svake godine organizuju i dane „kušanja mladog vina“. Tada svi uživaju u vinu i gostoprimstvu ljubaznih domaćina koji otvaraju svoje podrume za radoznale posjetioce.

Poznato vino ovog kraja je i „žilavka“ o čijem se imenu pripovijedaju mnoge priče. Mještani tvrde kako ime dolazi od malih žilica koje se mogu vidjeti na plodovima grožđa koji su dosegli svoju punu zrelost.  U ovom kraju se govori kako je žilavka autentičan hercegovački brand te da nigdje nije tako raskošna i plodna kao u Čitluku, srcu krševite Hercegovine.

Pored žilavke na području općine Čitluk vinogradari uzgajaju i blatinu koja je ujedno i autohtona u Hercegovini. Blatina se smatra kvalitetnom sortom koja daje prepoznatljiva crna i crvena vina. Čitlučani kažu da je za vino dobro da odleži koju godinu. Stajanje vina pospješuje kvalitetu vina pa se predlaže da se vino drži u bačvama i bocama i do pet godina.

Vino iz Čitluka treba piti uz kaloričnija jela te uz meso a posebno se preporučuje kao dodatak pečenju, ribljim paprikašima i narescima od goveđeg pršuta. Vino treba piti polako a u Čitluku kažu da bi bilo dobro kada bi u kući imali i lijepo oblikovane čaše ili drvenu bukaru.

Važno je znati da je snaga vina ponekad i prevelika za malog čovjeka. Hercegovci  porijeklom iz Čitluka koji sada žive u dalekim zemljama svijeta znaju da u boci vina sa sobom nose sunce i žegu koja ih trajno opija i zauvijek vrača kući.