Naučnici tvrde da su okeani sve topliji i klimatske promjene sve vidljivije a kod nas ugodnih – 12 C

Prošle godine su zabilježene najviše temperature okeana u istoriji mjerenja, što je šesta godina zaredom kako je oboren ovaj rekord. Naučnici navode da je glavni razlog globalno zagrijavanje, odnosno klimatske promjene.

Temperature okeana neumoljivo rastu na globalnom nivou, što je primarni pokazatelj klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem“, rekao je klimatolog Kevin Trenbert iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Koloradu.

Toplije okeanske vode utiču na stvaranje snažnijih oluja, uragana i ekstremnih padavina, a to povećava rizik od pojave jakih poplava.

Zagrijana okeanska voda se širi prema sjeveru i jugu te razara grenlandske i antarktičke ledene ploče, što pak utiče na porast nivoa mora. 

Okeani apsorbuju oko trećine ugljen-dioksida nastalog zbog ljudskih aktivnosti zbog čega dolazi do njihovog zakiseljavanja. Ovaj proces uništava koralne grebene koji su dom četvrtine svjetskog morskog života i izvor hrane za više od 500 miliona ljudi, piše Gardijan. 

Kako se svet zagrijava zbog izgaranja fosilnih goriva, krčenja šuma i drugih aktivnosti, okeani preuzimaju najveći teret dodatne toplote. Okeani su tako apsorbovali više od 90 posto toplote proizvedene tokom posljednjih 50 godina, privremeno na taj način štiteći floru i faunu na kopnu od izrazito visokih temperatura. 

Količina toplote koju upijaju okeani je ogromna. Prošle godine je gornjih 2.000 metara okeana, gdje se događa najveći dio zagrijevanja, apsorbovalo 14 zetadžula toplote više nego 2020.

Poređenja radi, svjetska godišnja potrošnja energije iznosi približno 0,5 zetadžula. Drugim riječima, količina dodatne energije u okeanima je ove godine bila 145 puta veća od cjelokupne svjetske proizvodnje električne energije. 

Sve dok ne dođemo do nulte emisije štetnih gasova, okeani će nastavljati da se zagrijevaju. Nastavićemo da rušimo temperaturne rekorde“, rekao je klimatolog Majkl Men sa Univerziteta Pen Stejt. Dugotrajno zagrijavanje okeana najviše je izraženo u Atlantskom i Južnom okeanu, iako treba napomenuti da su prošle godine rekordno visoke temperature zabilježene i u Sredozemnom moru.