NATO upozorava: Rat u EU je moguć!

Neće biti lako premostiti razlike između Rusije i NATO oko Ukrajine, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je to rekao nakon završetka sastanka NATO–Rusija u Briselu, prvog posle dvije godine.

“Postoje značajne razlike između NATO saveznika i Rusije. Neće biti lako premostiti naše razlike, ali je pozitivan znak da su svi NATO saveznici i Rusija sjeli za isti sto i angažovali se oko suštinskih tema” rekao je Stoltenberg obraćajući se novinarima nakon pregovora u sjedištu Alijanse, a prenosi Rojters.

Sastanak Savjeta NATO–Rusija završen je u Briselu posle četiri sata, javio je prethodno TAS. Na prvom sastanku Savjeta u posljednje dvije godine na čelu ruske delegacije nalazili su se zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško, koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO, i zamjenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Alijansu su na pregovorima predstavljali stalni predstavnici 30 država članica NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i zamjenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

Sastanak je održan dva dana nakon razgovora o sigurnosnim garancijama između Rusije i SAD u Ženevi, koje su vodili zamjenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas Rusiju da ostane za pregovaračkim stolom nakon prve runde pregovora o Ukrajini ove sedmice.

“Ukoliko Rusija napusti pregovarački sto, biće sasvim očigledno da nikada nisu bili ozbiljni po pitanju diplomatije i zato se kolektivno pripremamo za svaki slučaj“, izjavila je zamjenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman novinarima u Briselu nakon sastanka Savjeta NATO-Rusija, prenosi agencija Rojters.

Šerman je istakla da težak tempo bilateralnih i multilateralnih angažmana koji su bili tokom ove sedmice pokazuju spremnost SAD i njenih saveznika da pregovaraju.

“Rusija je ta koja mora da napravi direktan izbor, deeskalacija i diplomatija ili konfrontacija i posljedice”, poručila je ona