Amerika više ne želi da mijenja granice drugima, šta to znači za pojedine nestabilne granice na Balkanu?

Marija Zaharova primjetila je protivrječnost u riječima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o nedopustivosti nasilne promjene granica.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije ironično je upitala da li je to Vašington prestao da podržava “suverenitet Kosova”.

Konkretno, Blinken je ranije izjavio da je jedan od američkih ciljeva pregovora o sigurnosnim garancijama sa Rusijom zaštita osnovnih principa međunarodnih odnosa, odnosno nedopustivost nasilne promjene granica, ograničenja učešća u savezima, kao i uspostavljanja sfera uticaja.

“Da li dobro razumijemo da Vašington više ne podržava ‘suverenitet Kosova’ i ne protivi se povratku Sirije u Arapsku ligu?”, prokomentarisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.

Mada, kako su SAD ranije mogle to da rade što se tiče regiona sa kojima nemaju veze ni nemaju međunarodnopravni mandat za regulisanje konfliktnih situacija, napomenula je portparolka, uzimajući u obzir da se “suštinski protive uspostavljanju sfera uticaja”.

Pretpostavlja se da će nakon toga ruski prijedlozi biti razmatrani 12. januara na savjetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o sigurnosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahtjeva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.